Muhabbet kuşu

Muhabbet kuşlarının ısırma nedeni ve tedavisi

Muhabbet kuşlarının ısırma nedenleri :

Muhabbet kuşlarının ısırma eğilimi genellikle bir iletişim şekli olarak ortaya çıkar. Kuşlar, kendilerini ifade etmenin ve dikkat çekmenin bir yolu olarak ısırabilirler. Özellikle sahipleriyle güçlü bir bağ kurmaya çalıştıklarında, dikkat çekmek veya oyun isteğini ifade etmek adına bu davranışı sergileyebilirler.

Ayrıca, kuşlar çevrelerindeki değişikliklere veya yeni bir objeye karşı merak duyduklarında da ısırma davranışı gösterebilirler.

Bununla birlikte, muhabbet kuşlarının ısırma davranışını engellemek veya azaltmak için sabır, anlayış ve olumlu etkileşim önemlidir.

Kuş sahipleri, kuşlarının dilini anlamaya çalışarak, onların ihtiyaçlarına duyarlı bir şekilde yaklaşarak ve olumlu bir etkileşim ortamı sağlayarak ısırma eğilimini kontrol altında tutabilirler.

EB-6 Hobi kuluçka makinesi
EB-6 Hobi kuluçka makinesi
» Profesyonel muhabbet kuşu kuluçka makinesi
» Otomatik nemlendirme sistemi
» 360 derece çevirme sistemi
Fiyat : 2,810.00

Kuşun neden ısırdığını öğrenmek :

muhabbet kuşu genelde uysal ve sakin bir kuştur. ama kuşlarda ise bazen, kötü alışkanlıklar olabilir. muhabbet kuşlarında ısırma alışkanlığının tedavisi için önce nedenini bulmanız, gerekir. yani bu davranışın nedenini bulmanız tedavi açısından önemlidir. ısırırken davranışlarından not almanız tavsiye edilir.

Örnek olarak kaç kere ısırdığı, kafes dışında veya kafes içinde ısırdığı, kuşa dokunmak istediğinizde ısırması, kuşun uyku zamanının geçmesi ve yorgun olması vb..

Kuşun neden ısırdığını öğrenmek

Yani kuş siz ne yapmak istediğinizde ısırmaya kalkar ? yüksek sesiniz nedeni ile mi ? yoksa tanımadığı kişilerin ona dokunması nedeni ile mi ? açlık mı ?

Unutmayınız kuşun ısırma nedenini bulduğunuz zaman sinirlenmeyiniz ve onu cezalandırmayınız. Kuşunuz ile sinirli danışmak, ve üzerine bağırmak kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Muhabbet kuşlarında ısırma nedeni uykusuzluk ve yorgunluk ve yem beğenmemesi olabilir. bu yüzden kuşunuzn dinlenme saatlerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Ve kuşunuzun beğendiği yemleri vermeniz gerekmektedir.

Muhabbet kuşu yemi önemli olmaktadır. Yani bu kuşlar eğer verilen yemleri beğenmezse yemeyecektir ve sinirli tavırlar sergilemesi mümkün olmaktadır. Hatta sevdiği yemler olsa bile sürekli aynı yemlerin verilmesi kuşun sıkılmasına ve sinirlenmesine neden olmaktadır.

Muhabbet kuşları ve genel olarak papağanlar banyo yapmayı severler. Ve temizliklerine hassas kuşlar olmaktadırlar. Bu yüzden zamanında banyo yapabilmeleri için gerekenleri yapmanız gerekmektedir. Muhabbet kuşlarının banyo yapması ile alakalı bir detaylı makalemiz bulunmaktadır ve okumanızı tavsiye ederim. Muhabbet kuşlarının eğer banyo yapmaları gecikir ise sinirlenir ve sizi ısırmaları mümkün olmaktadır.

Korku ve stres :

Muhabbet kuşlarında korku ve stres, bazen sinirli davranmalarına neden olabilir. Eğer kuşu kafesten çıkarmak için yakalamaya çalışırsanız. Korkar ve kendini savunmak için sizi ısırması mümkün olmaktadır. Bu yüzden her şeyden önce elinize ve kendinize alıştırmanız gerekmektedir. Muhabbet kuşlarını ele alıştırmak için düzenli eğitim vermeniz ve güvenini kazanmanız gerekmektedir.

Hatta sakin ve şefkatli bir şekilde onunla konuşmanız ve eliniz ile yem ikram etmeniz, kuşunun güveninin artmasına neden olacaktır.  Eğer yeni olarak bir muhabbet kuşu sahiplenmiş iseniz, size ve çevresine alışması için bir kaç hafta zaman vermeniz gerekmektedir.

Oyuncaklar :

Muhabbet kuşları duygusal olarak hassas kuşlar olmaktadırlar. Ve bu yüzden, onlara yeterli zaman ayırmanız gerekmektedir. Eğer uzun süre yalnız kalırsa depres olur ve sinirli davranışlar sergilemesi mümkün olmaktadır.

Oyuncaklar

Bu yüzden kafeslerinde bazı oyuncakların olması tavsiye edilmektedir. Ve evde olmadığınız zamanlarda kuşunuz bu oyuncaklar ile zaman geçirebilir. Muhabbet kuşları ve daha doğrusu papağanlar yalnız kalmayı sevmezler ve aynı bir 4-5 yaşında insan çocuğu gibi olmaktadırlar.

Ani değişimler :

Muhabbet kuşlarının hayatlarında ani değişimler sinirlenmelerine ve sahiplerini ısırmalarına neden olmaktadır. Yani ani olarak yem rasyonlarının değişmesi veya kafesin yerinin değişmesi ve hatta kafesinin değişmesi onları sinirlendirir ve ısırma gibi davranışlara neden olabilir.

Bu yüzden kuşun normal hayatında bir şeyleri değiştirmek zorundaysanız, değişiklikten sonra alışmaları için zaman vermeniz gerekmektedir.

Isırma karşılığında ani refleks ve bağırmalar :

Kesinlikle muhabbet kuşunuz yanlış bir hareket yaptığı zaman, üzerine bağırmamanız gerekmektedir. Sizin sinirlenmeniz muhabbet kuşu üzerinde kötü etki yaratır ve ısırma huyunun devam etmesine neden olur. Ve sizin panik olmanız ve sinirlenmeniz kuşun sizden korkmasına neden olur.

Kuşunuzu kesinlikle cezalandırmayın :

İlk başta da söylediğim gibi kuşlarınıza ceza kesmeyin, bazı kişiler bu tür durumlarda su sprey şişesi ile kuşun üzerine su serpilir ve bu davranış onların sinirlenmesine neden olmaktadır. Ayrıca ceza olarak bu tür durumlarda kuşunuzu kafese koymayın çünkü kafes evcil kuşlar için bir güvenilir yer olmaktadır.

Kuşunuzu kesinlikle cezalandırmayın

Ve kafese koyduğunuz zaman, bunu bir ödül olarak algılar ve yeniden bu davranışına devam eder. Ve bir kötü adet olarak kalıcı olur. Kuşun dikkatini dağıtmak için oyuncakları kullanmayınız, çünkü bunu ise maalesef ödül olarak algılarlar.

Son söz :

Eğer evde muhabbet kuşu besliyorsanız ve sizi ısırma gibi kötü alışkanlığı varsa, her şeyden önce bu davranışın sebebini bulmanız gerekmektedir. Ve sonra tedavisi için gereken önlemleri almanız tavsiye edilmektedir.

Papağanlar sizi ısırdığı zaman eliniz bağırarak hızlı çekmeniz, onların hoşuna gitmesine ve bu davranışı yeniden tekrarlamasına neden olacaktır. Bu yüzden sizi ısırdığı zaman elinizi mümkün ise kaçırmayınız ve biraz normalden yüksek ses ile hayır kelimesini kullanın.  Ve sizi ısırmadığı zaman onu ödüllendirin. Bu durumda bu bir şart haline gelir ve bu davranışı bir daha yapmaz.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. KOMŞU DIŞARDA MUHABBET KUŞU BULMUŞ 1 AY BAKTI ONUNDA VARDI 2 TANE 1 AY SONRA BANA VERDİ YERLERİ KİRLETİYOR DİYE 1 AYA YAKİN BENDE GÜNDÜZ KAPISINI AÇIK BIRAKIYORUM ÇIKIYOR GİRİYİR ELİME GELMİYOR GÜZEL GÜZELDE KİNUSUYİRUM BAĞIRARAK KAÇIYOR VE DEVAMLI ISIRIYOR ACEMİ OLDUĞUM İÇİN NE YAPACAĞIMI BİLMİYORUM TAVSİYELERİNİZİ BEKLİYORUM TEŞEKÜRLER 🙂

    1. papağan türlerinde bazen elinize çıkmak için gagası ile tutunmak ister ve siz ısımek istediğini düşünürsünüz, diğer neden, ağzını açtığı zaman ısırmak istediğini düşünüp ve elinizi çekersiniz, bu papağanın hoşuna gider ve sürekli tekrar edilmesi ile bir alışkanlık olmasına neden olur. bazen itiraz amaçlı olarak da yapılır. kısacası bu davranışın nedenini bulmanız gerekir.

  2. Öğleden beri evde değildik akşam eve geldiğimizde direk kuşun yanına gittim tüneğin en ucunda duruyo kenarda elimi uzattım direk ısırdı sonra kafesin içinden uzattım elimi yine ısırdı sinirli bir şekilde normalde isirmazdi neden öyle yaptı cevap yazarsanız sevinirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu