Tavuk yetiştiriciliği

Tavuklarda Yumurta Verimi Neden Düşer?

Tavukların çiftliklerimizdeki küçük ama önemli rolleri, yıllar boyunca gıda üretiminde ve çiftlik ekonomilerinde kilit bir rol oynamıştır. Ancak, her tavuğun en büyük katkısı olan yumurta verimi zaman zaman düşebilir.

Çiftlik sahipleri olarak hepimiz, tavukların yumurtlama kapasitesindeki bu dalgalanmaları fark edebiliriz ve bu durum genellikle merak uyandırır.

“Tavuklarda yumurta verimi neden düşer?” Bu yazıda, küçük çiftliklerdeki tavuk sahipleri için bu sorunun derinlemesine analizini yapacak ve yumurta verimini artırmak için pratik çözümler sunacağız.

48 lik otomatik kuluçka makinesi
48 lik otomatik kuluçka makinesi
» 48lik tavuk kuluçka makinesi
» kolay kullanım ve yüksek çıkım oranı
» dayanıklı ve hijyenik kasa yapısı
₺3,599.00

Tavukların Yumurta Verimini Etkileyen Faktörler

Tavuklarınızın yumurta verimindeki düşüş sizi endişelendiriyor mu? Yeterince yumurta alamıyorsanız ve bunun sebebini merak ediyorsanız, ilk bakmanız gereken yer yönetimsel hatalar olabilir.

Tavukların Yumurta Verimini Etkileyen Faktörler

Peki, bu faktörlerin her biri yumurta verimini nasıl etkiler?

1. Beslenme Biçimi

Tavuklarınızın dengeli ve besin değeri yüksek bir yemle beslenmeleri, yumurta üretimleri için hayati önem taşır. Protein, kalsiyum, vitamin ve minerallerden oluşan eksiklikler yumurta üretimini olumsuz etkileyebilir ve tavuklarda başka sağlık sorunlarına da yol açabilir. Aşağıdaki tabloda bu sorunların bazıları açıklanmıştır :

A Vitamini Eksikliği Göz problemlerine, yumurta kabuğunun incelmesine ve yumurta üretiminde düşüşe yol açar
D Vitamini Eksikliği Yumurta kabuğunun incelmesine ve kırılmasına neden olur
E Vitamini Eksikliği Yumurta kabuğunun kalitesini düşürür ve yumurta üretiminde azalmaya yol açabilir
Kalsiyum Eksikliği Yumurta kabuğunun zayıflamasına ve kırılmasına neden olur

Önemli : tek tip besleme(Sadece buğday veya mısır gibi) bayat veya küf ve toksin barındıran yemler, uzun süreli kullanımlarda, sindirim sistemi, karaciğer gibi organlarda sorunlara neden olur ve yumurta verimini düşürür.

2. Taze Ve Temiz Su

Temiz ve taze suya erişim, tavukların sağlığı ve yumurta üretimi için kritik önem taşır. Su eksikliği, dehidrasyona ve yumurta üretiminde düşüşe neden olabilir.

3. Işıklandırma

Tavukların gün ışığından yeterince faydalanmaları gerekir. Yetersiz ışıklandırma, yumurta üretimini azaltabilir ve mevsimsel değişikliklere bağlı yumurta verimindeki düşüşleri tetikleyebilir.

4. Yaşam Alanı

Tavukların rahat hareket edebilecekleri ve stres yaşamayacakları geniş bir yaşam alanına ihtiyaçları vardır. Kalabalık ve hijyenik olmayan ortamlar, hastalıklara ve yumurta veriminde düşüşe yol açabilir.

5. Stres

Stres, tavuklarda yumurta verimini etkileyen önemli faktörlerden biridir. bu yüzden tavukların düzenli olarak yumurtlaması için onların sakin ve  kalabalık olmayan ortamlarda yetişmesi gerekir. ayrıca yabancı insanlar ve kedi, köpek, kurt gibi hayvanlarında onların yaşam alanında bulunmaması oldukça önemlidir.

6. Tavuğun Irkı

Farklı tavuk ırkları, farklı yumurta üretim kapasitesine sahiptir. Yumurta üretimini artırmak için yüksek verimli ırklar tercih edilebilir.

7. Hastalıklar

Newcastle Hastalığı yumurta üretiminde ani düşüşe, solunum problemlerine ve sinir sistemi bozukluklarına neden olur. Mareks Hastalığı felç, göz problemleri ve yumurta üretiminde düşüşe yol açar. Bronşit solunum problemlerine, öksürüğe ve yumurta üretiminde düşüşe neden olur. Ayrıca, farklı viral ve bakteriyel hastalıklar da yumurta üretimini olumsuz etkileyebilir.

8. Parazitler

Bit, Pire ve Kene gibi parazitler tavuklarda strese ve kan kaybına neden olarak yumurta üretimini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, Bağırsak Parazitleri, ishale, kilo kaybına ve yumurta üretiminde düşüşe yol açabilir.

9. Yaş

Tavuklar 5aylık olduklarında, eğer ki doğru beslenip ve yetişirlerse, doqal olarak yumurtlamaya başlarlar. Tavuklar Genellikle, 5, ay ve 2 ila 3 yaşlarına kadar en yüksek verimliliği gösterir, ancak bazı ırklar ve yönetim koşulları bu süreci etkileyebilir.

EB-2 Hobi kuluçka makinesi
EB-2 Hobi kuluçka makinesi
» 96lı hobi tavuk kuluçka makinesi
» dayanıklı ve paslanmaz kabin yapısı
» aynı anda gelişim ve çıkım sistemi
₺3,654.00

Tavuklarda yumurta Veriminin Arttırmanin Yolları

Tavuklarda yumurta Veriminin Arttırmanin Yolları

Bu bölümde, tavuklarda yumurta verimini artırmak için pratik ipuçları ve tavsiyeler vereceğiz :

  • Dengeli ve Besleyici Yemleme 

Tavuklara, ihtiyaç duydukları tüm besin maddelerini içeren kaliteli bir yem verin. Yem seçiminde tavukların yaşı, ırkı ve üretim dönemini göz önünde bulundurun.

  • Yeterli Işıklandırma:

Tavukların gün ışığından en az 14-16 saat faydalanmasını sağlayın. Gerekirse, ek yapay ışıklandırma kullanın.

  • Temiz Su Temini:

Tavukların her zaman temiz ve taze suya erişimi olduğundan emin olun. Su kaplarını düzenli olarak temizleyin.

  • Geniş ve Hijyenik Yaşam Alanı

Tavuklara rahat hareket edebilecekleri ve stres yaşamayacakları geniş bir alan sağlayın. Kümesi düzenli olarak temizleyin ve dezenfekte edin.

  • Düzenli Veteriner Kontrolü

Tavuklarınızı düzenli olarak veteriner hekime kontrol ettirin. Hastalıkların erken teşhis ve tedavisi yumurta verimini korumaya yardımcı olur.

  • Vitamin ve Mineral Takviyesi

Gerekirse, tavuklara vitamin ve mineral takviyesi verin. Tavuklarınızın sağlıklı ve üretken bir yaşam sürmelerini sağlayarak yumurta üretiminizi artırabilir ve karlılığınızı optimize edebilirsiniz.

Çok Sık Sorulan Sorular

Tavuk Ne Yerse Daha Çok Yumurtlar?

Tavuklarınızın tükettiği yem, protein, kalsiyum ve benzeri vitamin ihtiyaçlarını ne kadar fazla karşılarsa o kadar yumurta yapar.

Tavukların Yumurtlama Yeri Nasıl Olmalı?

Yumurta veriminin artması için tavukların yumurtlama yerleri yani folluklar, kümes içinde az ışık alan yerlere konulmalı.

Tavuk Yumurta Vermiyor Ne Yapmalıyım?

Eğer tavuklarınız yumurta vermiyorsa, bu durumda onların tükettiği yeme dikkat edin ve taze suya erişebilmelerini sağlayın. ayrıca tavuklarınızın hasta olmadığından ve standart bir yaşam alanına sahip olduklarından emin olun.

Tavuklara Kalsiyum İçin Ne Verilir?

Tavuklarınıza kalsiyum olarak bol bol yeşillik ve toprak, Öğütülmüş istiridye kabukları veya yumurta kabukları verebilirsiniz.

Sonuç

Tavuklarınızın yumurta verimini artırmak için birçok faktörü dikkate almak önemlidir. Beslenme, ışıklandırma, su temini, yaşam alanı düzeni gibi yönetimsel faktörlerin yanı sıra sağlık durumlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Bu unsurların her biri, tavuklarınızın sağlığını ve üretkenliğini doğrudan etkileyebilir. İyi bir yönetim ve düzenli bakım ile yumurta verimini artırabilir, tavuklarınızın mutlu ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu