Herşey dahil

Yeni doğan civcivlerin telef olma nedenleri

Yeni doğan civcivlerin ölüm nedenini bulma yolları :

Civcivlerin telef olması genel olarak ilk 7 günde gerçekleşir. Bu telef olmalar genel olarak damızlık sürünün bakımı ve özelliklede beslenmesinden kaynaklıdır. Döl kalitesi düşük olan yumurtalardan çıkan civcivler er yada geç telef olacaktır. Çünkü bu civcivlerin bağışıklık sistemi güçsüzdür. Aynı zamanda vücutları ise diğer civcivlere göre zayıf olur.

Damızlık sürünün doğru bir şekilde beslenmesi ve bakımı kuluçkalık yumurtaların daha kaliteli olmasına neden olur. Ve ilk hafta telef olma oranı ise düşük olur.

Bu yazıda yeni doğan civcivlerin telef olma nedenlerini belirleme yolları paylaşılmaktadır. Böylece sorunun nereden kaynaklandığını bulabilirsiniz.

Bireysel nedenlere bağlı ölüm ile sürünün enfeksiyonu arasında ayrım yapın !

Eğer kuluçka dönemi sonunda veya çıkımdan sonra telef olan civcivler varsa, telef olma nedenlerini bulmaya çalışın. Bu civcivlerin yumurtası kuluçka makinesinde hangi viyolde veya hangi katta duruyordu ? Ölü civcivler dişi mi yoksa erkek mi ? telef olan civciv hasta mıydı yoksa aniden öldü ? ve en önemlisi tavukların bireysel sorunları ile sürüde yaygın sorunları ayrı düşünün.

Ölü civcivlerin 6 bariz özelliği ve olası nedenleri :

Ölü civcivlerin 6 bariz özelliği ve olası nedenleri

  • Ölü civcivin yüz üstü veya sırt üstü yatması : metabolik sorunlardan dolayı genel olarak 2-5 haftaya kadar yayılabilir. Bu sorun diyet programı ile çözülebilir. Eğer bu tür durum ile karşılaştınız, zaman kaybetmeden bir uzman veteriner ile yem programı hakkında danışmanız tavsiye edilir.
  • Civcivin sırt üstü düşük olması ve ayakların yukarıda olması : ani ölüm sendromu olarak bilinir. Civcivin kalbi bir anda durur ve sırt üstü düşerek kanatlar açık bir şekilde telef olur. Eğer civcivlerinizde bu şekilde telef olan civciv varsa, kümes ışığının biraz düşük olması tavsiye edilir. Düşük ışık ile besleme sürüde telef olma oranının %0.05 değerine düşene kadar devam etmeniz gerekir. Işığın azalması ile civcivlerin büyüme hızı düşer. 
  • İyi gelişmelerine rağmen telef olmaları : civcivlerin hızlı büyümesinden dolayı kalp zorlanması, veya kalp duvarı iltihaplanması nedeni ile telef olmalar.
  • Telef olan civcivlerin midesinde aşırı asit : bu sorun genel olarak 3 haftalık civcivlerde ortaya çıkar. Bu sorun genel olarak ısı stresi ve gece ile gündüz sıcaklık farkı nedeni ile ortaya çıkar. Ayrıca kümes havalandırması ve Co₂ oranını kontrol ediniz. Ve gece ile gündüz sıcaklığı farkına karşı önlemler alınız.
  • Yüz üstü düşme, kafa önde ve ayaklar arkada : bu tür telef olma boğulma anlamına gelir. Virüslerden dolayı oluşan enfeksiyon veya aşılamaya karşı şiddetli reaksiyon sonucu solunum yolu tıkanır ve civcivin telef olmasına neden olur.
  • mide üzerinde, ayaklar geride, boyun gergin, gaga hafifçe açık ve genellikle gagada bir çöp parçası ile : Botulizm veya aşırı dozda iyonoforik antikoksidiyal etkenler veya nekrotik enterit nedeni ile telef olması.

Son söz :

Günlük civcivlerin bakımı özelliklede çok sayıda olduklarında son derece dikkat gerektiren iştir. Ama bu yollar ile hobiciler bile civcivlerin telef olma nedenlerini bulabilir ve gerekli önlemleri alabilirler.

Bu yazıda kısaca civcivlerin ilk haftalarda telef olma nedenlerini paylaşmaya çalıştık ve gördüğünüz gibi, civcivlerin şeklinden veya nasıl düştüğünden hastalığı ve ölüm nedeni tahmin edilir. Böylece diğerlerinin telef olmaması için gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Kaynak : 

https://www.poultryworld.net/health-nutrition/how-to-identify-cause-of-mortality/

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu