Jako papağan yetiştiriciliği

Jako papağan konuşma eğitimi

jako papağanların taklit yeteneği geliştirmesi

Bazı kuşların taklit yapma yeteneği, insanların ilgisini üzerine çekmiştir. jako papağanlar ise taklit yeteneği olan evcil kuşlardandır. ama bu sevimli ve komik kuşların taklit veya daha doğrusu konuşma yeteneğini geliştirmek için egzersiz yapmanız ve aynı zamanda sabırlı olmanız gerekir. bu yazıda jakopapağanların konuşturması ile ilgili önemli bilgiler paylaşılmaktadır. eğer bir jako papağan sahiplenmek isterseniz, okumanızda fayda vardır.

gri papağanları konuşmaya teşvik etmek için onları ödüllendirmeniz, tavsiye edilir. istediğiniz bir hareketi yaptığı zaman veya söylediği zaman onlara en sevdikleri yiyecekten bir parça vermeniz eğitiminin daha kolay olmasına neden olacaktır.

bir gri papağan sahiplendiğiniz zaman, ona bir isim belirlemeniz lazım ve her zaman ona yaklaşmak istediğiniz zaman, neşeli ve yumuşak bir ton ile ismini söylemeniz gerekir. jako papağanları yeni sahiplendiğiniz zaman, alışması biraz zaman alır. ve il 2 hafta strese girer. bu yüzden eğitim vermeye başlamak için, kuşun tam olarak size ve çevresine alışmasını beklemeniz gerekir. jako papağanların, yeni yaşam alanlarına alışması, bazen 4 aya kadar zaman alabilir.

Jako papağanın konuşması için aşağıdaki konulara dikkat ediniz :

  1. Bir jakoya konuşma eğitimi verirken kelime veya cümleleri yavaş ve kısık ses ile söylemeyiniz, çünkü kuşunuz tarafından aynı ses tonu ile kelimeleri tekrarlanacaktır ve sizin için anlaması zor olacaktır.
  2. Papağan eğitiminde kelimeler anlaşılır bir şekilde ve yüksek tonla tekrar edilmelidir, neşeli ve komik cümleler öğretmeniz tavsiye edilir.
  3. Jako papağana kesinlikle küfür veya kötü sözler öğretmeyiniz çünkü anlamını bilmediği için akraba ve yakınlarınızı gördüğü zaman tekrar edebiri ve bu yüzden misafirlerinizin karşısında mahcup olmak istemezsiniz.
  4. Papağanların eğitiminde yaratıcı olun ve insanları şaşırtacak veya komik cümleler öğretmeniz daha iyi olacaktır ve değersiz kelimeler ile hafızasını doldurmayınız.

Jako papağanının alışmasından sonra düzenli olarak bir eğitim programı hazırlamanız ve eğitimi saatleri her gün aynı zamanda olması tavsiye edilir, böylece kuşunuz o zamanda eğitim için hazırlığı olacaktır.

İlgili Makaleler

Eğitimin ilk günlerinde kolay ve basit kelimeler seçmeniz lazım ve kesinlikle zor kelimeler kullanmayınız. Mesela örnek olarak (selam, merhaba, alo vb.. ) kelimeler eğitmeniz tavsiye edilir, basit kelimeleri öğrendikten sonra 2li kelimeler ve sonra kısa cümle ve daha sonra şiir bile öğretebilirsiniz.

Jako kuşunuza öğretebileceğiniz bazı örnekler  :

İlk aşamada : selam, merhaba, nasılsın, git, gel, alo, veya kendi ismi ve bazı eşyaların isimlerini öğretebilirsiniz.

İkinci aşama : 2 bölümlü kelimelerin eğitimi ; gel buraya, git burdan, merhaba canım, öpücük ver, iyi geceler veya günaydın tatlım gibi kelimeler.

Kısa cümleler : seni seviyorum canım, bir öpücük ver, nereye gidiyorsun, vatan sağolsun vb..

Seslerin eğitimi : su sesi, telefon mesaj zili ve kapı zili, kedi sesi, tavuk sesi ve eğer evinizde köpek varsa onun sesini taklit edebilir.

Jako papağan taklit eğitimi ( papağanların konuşması )

Papağanların taklit yeteneğini geliştirmek için düzenli bir program hazırlamanız lazım ve belirli saatlerde eğitim vermeni jakonun eğitim için hazırlıklı olmasına neden olacaktır. Jako papağan konuşma eğitimi için belirli bir kural yoktur ve bu tamamen kuşun sahibine bağlı bir konudur. ayrıca jako papağanlar isteklerini size anlatmak için kendi yöntemlerini kullanırlar ve bunu öğrenmek içi jako papağan beden dili makalemeizi okumanızı tavsiye ederim.

Eğer yeterince boş zamanınız varsa öğretmek istediğiniz kelimeleri bir kağıt üzerinde yazın ve aynı okul dersleri gibi düzenli ve programlanmış bir şekilde eğitim vermeye çalışın ve kesinlikle eğitim verirken acele etmeyiniz çünkü bu durumda hem kendiniz ve hem kuşunuz sıkılmaya başlar.

Jako papağan taklit eğitimi

Derse başladığınız zaman bir dersi bitirmeden diğerine geçmeyiniz ve düzenli olarak kısa süreli eğitim saatleri belirleyiniz, jako için eğitim süresi en fazla 20 dakika tavsiye edilir, ve daha fazlası hem sizin için ve hem papağan için yorucu olur.

Başlangıç için az önce söylediğim gibi basit ve kolay kelimeler seçmeniz önemli olmaktadır ve böylece eğitim konusunda daha kolay sonuç alabilirsiniz. Jakonuz ilk dersleri bitirdikten sonra diğer aşamaya yani iki bölümlü kelimelere geçebilirsiniz ve mutlaka bir dersi bitirmeden diğerine geçmeyiniz.

Her eğitim aşamasında farklı kelimeleri eğitmeye çalışın ve aynı kelimeyi sürekli tekrar ederseniz kuşunuz sıkılmaya başlayacaktır ve sizin söylediklerinize dikkat odaklanmayacaktır, mesela kendiniz okula giderken eğer öğretmen bir haftaya kadar aynı mevzuları tekrarlarsa doğal olarak sıkılacaksınız ve dikkatiniz dağılacaktır, jakolar ise aynı insanlar gibi olmaktadır, bu yüzden eğitimlerde aynı kelimeyi sürekli tekrarlemeyınız.

Örnek olarak bir kağıt üzerinde ilk ders olarak, 1 kelime + bir kısa cümle veya 2 kelime + bir başka kısa cümle olarak hazırlamanız gerekir.

Mesela; anne + ben açım veya baba + çabuk gel, veya isimler ile başlayabilirsiniz, pelin + seni çok seviyorum gibi cümleler ile başlayınız.

Cümleleri tekrar ederken daha doğrusu kelimeler arasında bir 5 saniyelik ara veriniz ve sonra diğer kelimeyi tekrar ediniz.

Jako papağanı eğitirken yanlış telaffuzları ile ve yanlış kelimeler kesinlikle öğretmeyiniz, kelimeleri doğru bir şekilde ve neşeli ve yüksek sesle tekrar etmeniz daha doğru olacaktır.

Eğer kuşunuz belirli bir süre içinde bir dersi öğrenmiyorsa o kelimeden vazgeçiniz ve başka bir kelime veya cümleyi öğretmeye başlayınız.

Doğal olarak bir papağanı eğitim konusunda bir insanla kıyaslamak doğru olmayabilir ama bunu kabul edebiliriz ki bir konunun sürekli tekrarlanması insanlara sıkıcı olduğu gibi papağanlar içinde sıkıcı olacaktır.

Jako eğitiminde diğer önemli konu sadece bir kişinin ona eğitim vermesi gerekir ve eğer konuşma yeteneği yeteri kadar gelişti ise ailenin diğer üyeleri ise ona yeni kelimeler ve cümleler öğretebilirler, ama dikkat ediniz yanlış kelime veya küfürlü sözler öğretmesinler.

Eğitime başladığınız zaman jako papağan tüm gücü ile sizin söylediklerinize odaklanacaktır ve bazen arada bir şeyler söylemeye çalışır veya ıslık sesi çıkarabilir, bu durumda jakonun söyledikleri bitene kadar bekleyiniz ve yeniden sessiz olduğu zaman devam ediniz.

Jako papağan eğitiminde önemli noktalar :

  1. Eğer eğitim için kayıtlı ses kullanıyorsanız, kaliteli ve doğru olmasına dikkat ediniz, çünkü aksi halde jakonuz kelimeler ve cümleleri aynı şekilde tekrar edecektir ve buda rahatsız edici olacaktır.
  2. Eğer ses kayıtları doğru bir şekilde olmazsa kuşunuz ise tekrarlanan kelime ve cümleleri karışık olarak tekrarlayacaktır.
  3. Belki kuşunuzun kendi şiveniz ile konuşmasını istersiniz, mesela kelimeler ve cümleleri karadeniz veya adana şivesi ile tekrarlamasını istersiniz ve doğal olarak bu sizin için bir başkasının sesinden daha iyi olacaktır.
  4. Eğer kuşunuzun bir veya bazı kelimeleri tekrarlamasını istemiyorsanız, o kelimeleri ne kadar tekrar edersede siz tekrarlamayınız ve yerine yeni kelimeler öğretin, bu durumda o kelimelerin yerini hafızasında yeni kelimeler alacaktır.
  5. Eğer birisi kuşunuza küfürlü veya etik olmayan kelimeler öğretmişse ve siz o kelimelerin unutulmasını istiyorsanız, tek yolu o kelimelerin tekrar edilmemesi olmaktadır.
  6. En uygun eğitim zaman jakoların boş oldukları zamanlarda olmasıdır, eğer uykudan uyanmış ve yemini yemişse, ve en önemlisi günlük bakım zamanı değilse eğitim alabilecek durumdadır, bildiğiniz gibi jako papağanlar günde 8 saatlerini tüylerinib bakımına ve düzenlemesine sarf ederler ve bu saatlerde rahatsız edilmekten hoşlanmazlar. Kuşunuz kafeste tur atmaya başladıysa ve ıslıklar atıyorsa bu durum eğitim için uygun bir zaman olmaktadır.
  7. Eğitim için kuşunuzu belirli bir saatte alıştırmanız kuşunuzun o saatte sakin durmasına ve sadece sizi dinlemesini öğrenmesine neden olacaktır.
  8. Papağanınız sıkılmaya başladığı zaman yem yemeye başlar ıslık atar veya kafes içinde tur atmaya başlar bu durumda eğitim vermeniz faydasız olacaktır.
  9. Eğer 2 veya daha fazla jako bir yerde yaşıyorsa onlara eğitim vermek imkansız olmasada bir hayli zor olacaktır.
  10. Jako papağanlar tekli kelimeleri 2 bölümlü kelimelerden daha kısa sürede öğrenirler, bu yüzden 2 kısımlı kelimeleri tekli kelimelerde öğretmeniz daha az zaman alacaktır.
  11. Her kelime veya cümle arasında 5 saniyelik bir ara vermeniz gerekir ve geçmiş dersleri bile tekrar ederken bu 5 saniye ara verilmesi gerekir.
  12. Kısa kelimeleri tekrar ederken eğer arada bekleme olmazsa bu kelimenin öğrenmesi jako için zor olacaktır, örnek olarak selam kelimesini öğretmek istiyorsanız ve arka arkaya ara vermeden ’selam selam’ şeklinde söylemeniz papağan kelimeyi selam selam şeklinde öğrenecektir.
Son söz :

Bir jako papağanın taklit yeteneğini geliştirmek sabır gerektiren bir iştir ve eğer kuşunuzun konuşmasını isterseniz ona zaman ayırmanız ve eğitim vermeniz gerekir, ayrıca yanlış bir eğitim ile beklediğiniz sonucu alamazsınız, biz altın kuluçka ekibi olarak bu konuda sizin için yardımcı olmaya çalıştık ve umarız bu paylaşımda sorularınızın cevabını bulmuşsunuzdur.


Sıkça Sorulan Sorular :


Jako papağanımın eğitimine nasıl başlamalıyım ?

bir jako papağana eğitim vermek için bazı koşulların sağlanması gerekir ve dikkatini dağıtacak diğer kuşlar veya evcil hayvanların olmadığı bir ortam olması geremektedir.

Jako papağanım eğitimler ile ilgilenmiyor, ne yapmalıyım ?

jako papağanların eğitimi esnasında sakin bir yerde olması lazım ve hatta çift olarak kefes içinde eğitim vermek isterseniz, biraz zor olacaktır.

Jako papağan konuşması için kaç yaşından eğitime başlamak gerekir ?

jako papağanların eğitimi için gereken bilgileri edinmek için makalemizi okumanızı tavsiye ederim, altın kuluçka uzmanları tarafından gereken bilgiler detaylı olarak aylaşılmaktadır.

Başlangıç için nasıl kelimeler seçmek gerekir ?

jako papağanların eğitimi için ilk olarak basit ve kısa kelimeler ile başlamanız gerekmektedir. ve zamanla 2li kelimeler ve hatta cümleler eğitmeniz kolay olacaktır.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. öncelikle merhabalar,
    çok güzel bilgiler için teşekkürler.
    yaşı ilerlemiş yani ortalama 7,8,9 yaşlarında olan bir jakoyu konuşturmak için neler yapmak gerekir.
    örneğin benim kuşumun konuştugu 4,5 kelime var ama sık olarak konuşmuyor, nadir olarak konuşuyor.
    dışardan duyduğu sesleri, polis,ambulans,itfaiye, araba alarmı, telefon sesleri, ıslık, hatta ıslık ile şarkı gibi melodili şekilde ötüyor. konuşmaması yaşından kaynaklımıdır.
    yardımcı olursanız çok mutlu olurum.
    teşekkürler kendinize iyi bakın.

    1. merhabalar, beğendiğinize çok sevindim efendim, papağanlara konuşma eğitimi normalde 6 aylık yaşına geldikten sonra başlar, yaşlı papağanlarda konuşma eğitimi biraz zaman alabilir. söylemesini istediğiniz kelimeleri hergün belirli bir saatte onunla çalışmanız gerekir. ve eğitim verirken tek başınıza olmanız tavsiye edilir. yani dikkatini dağıtacak ses ve gürültü olmaması daha iyi olur. ve 15 – 20 dakikadan fazla konuşma eğitimi onu sıka bilir. doğal olark bu yaşta bir papağan genç papağanlardan biraz geç kelimeleri öğrenebilir. sabırlı olmanız ve kuşunuz ile bir program üzerinden egzersiz yapmanız tavsiye edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu