organik tavuklar gerçekten organik mi ?
Organik tavuk nasıl yetiştirilir ?
Organik tavuk yetiştiriciliği diğer yöntemler ile farklıdır. Bu yöntem ile yetiştirilen tavukların eti ve yumurtasının tadı başka olur. Hayvancılık ve özelliklede kümes hayvanları yetiştiriciliğinin modernleşmesi ile ürünlerin daha çok suni ürünler gibi olduğu ve lezzetinin daha düşük olmasına neden olmuştur.
Modernleşme insanların damak zevkinde değişime ve eski lezzetlerden uzaklaşmasına neden olmuştur. Tavukçuluk sektörü bunun en somut örneği sayılır. Tavukların kısa sürede kilo alması ve yem tüketiminde tasarruf edilmesi nedeni ile çeşitli ilaçlar ve hormonlar kullanılmaktadır.
Kullanılan bu ilaçlar her ne kadar reddedilirse de sağlık için zararlıdır. Ama ne yazık ki tüm dünyada bu sorun vardır. Ama gelelim organik tavuk yetiştiriciliğine, doğrusunu isterseniz, tam organik tavuk eti veya yumurtası bulamazsınız. Çünkü yüksek kapasiteli bir kümeste aşı yapılmaması mümkün değildir.
Tavuklara aşı yapılmaması, büyük bir risk oluşturur ve en ufak bir hastalık ile kümesteki tüm tavukları kaybedersiniz. Bu yazıda organik tavukların nasıl yetiştirildiği ve ne kadar organik olduğu ile ilgili bilgiler paylaşmaya çalıştık ve umarız sizin için faydalı olmuştur.
%100 organik tavuk eti veya yumurtası piyasada varmı ?
Maalesef cevabımız hayır, tavukların büyümesi için yem gerekir. Tavuk yemi çeşitli tahıllardan üretilir. Ama mesele şu ki bu tahılların zararlı böceklerin ve hastalıkların karşısında korunmaları için çeşitli ilaçlar kullanılır.
Ve bu tahıllar tavuklar için yem olarak verilir. Eğer %100 organik tavuk eti ve yumurtası üretmek isterseniz, tahıllar ve tavukların yemi için kullanılan tüm meyve ve sebzeleri hiçbir ilaç kullanmadan üretmemiz gerekir.
Bazı ülkelerde bazı arı türleri ve böceklerden bitkilere zararlı olan böcekleri bitirmek için kullanırlar. Böylece ilaç kullanmaya gerek olmayacaktır.
Ama biz insanlar bazen kolay yolu tercih ederiz. Modernleşmenin faydaları ile birlikte zararları da olabilir.
Bu tarlalardan elde edilen tahıl veya meyve ve sebzeler %100 organik sayılır. Maalesef yem üretimi için bu yöntem zaman alıcı, ve uğraştırıcı olabilir. Ayrıca büyük ölçekte yapılması için bazı koşulların temin edilmesi gerekir.
Tarımda ilaçların bilinçsiz olarak kullanılması, çevreye ve insanlara zarar verir. Bu yüzden insanlarda kanser gibi hastalıkların oranı artmaya başlamıştır.
Ama geleneksel olarak yetiştirilen ürünler, sağlık açısından daha faydalı ve aynı zamanda daha lezzetli olabilir.
Organik yem ile beslenen tavukların eti ve yumurtası organik olabilir. Ama çok sayıda tavuğun bir arada yaşaması durumunda mutlaka hastalık olacaktır. Bu yüzden tavukların aşı olması gerekir veya veterinerin hazırladığı bir program üzerinden antibiyotik ve takviye ilaçları verilmesi gerekir.
Bir tavuk kümesinde aşı olmaması büyük bir risk oluşturur ve tehlikeli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Hatta bu hastalıklar çevreye ve tüm ülkeye diğer yabani hayvanların yolu ile yayılması mümkündür.
Tavukların bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı dayanıklı olması için antibiyotik özelliği olan bitkiler veya meyveler kullanmanız gerekir. Bu yöntem bazı tehlikeli hastalıklara karşı ne kadar etkili olabilir araştırmak gerekir. Ama bununla birlikte, kümesimizde olabildiği kadar önlem almamız gerekir.
Antibiyotik özelliği olan bitkiler ve yiyecekler :
En çok tavuklara verilen antibiyotik özelliği olan sebze türü sarımsaktır. Endüstriyel tavukçuluk tesislerinde bile sarımsak unu veya ufalanmış ve kurutulmuş parçaları yemlerine karıştırılır.
Diğeri ise elma sirkesidir. Elma sirkesi ile tavuklar ve hatta süs kuşları için sık kullanılan bir antibiyotikdir. Özelliklede sindirim sistemi sorunları için son derece etkili olabilir.
Son zamanlarda ise tavukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için deniz yosunlarının kullanılması tavsiye edilmektedir. Deniz yosunu ise tavukların ihtiyacı olan besin değerlerini içerir ve antibiyotik özelliği vardır.
Organik tavuk ne ile beslenir ?
Günümüzde organik tavuk eti ve yumurtası olarak satılan ürünler tam olarak organik sayılmaz ve nedeni ise yedikleri yemden kaynaklıdır. Ayrıca bu tavuklar için aşı kullanılmaktadır. Aşı ile birlikte tavukların bağışıklık sistemini korumak ve güçlendirmek için antibiyotikler ise kullanılır. Sadece tavuklar kümes etrafında bulunan meralarda yeşilliklerden ve böceklerden beslenmeleri nedeni ile organik olarak adlandırılır.
Salma olarak yetiştirilen tavukların endüstriyel tavuklar ile farkı açık meralarda gezebilmesi ve güneş ışığından faydalanmasıdır.
Organik tavuklar için ise formüle edilmiş yemler kullanılır. Çeşitli tahılların karışımından oluşan yem organik tavuklar için verilir.
Mısır ve soya küspesi tavuk yeminin en önemli bileşenleridir. Geri kalanı ise kümes yönetimine göre eklenir. Bazı firmalarda özel yem formulleri kullanılır. Böylece tavukların yumurta sarısının renk ve tadını ayarlayabilirler.
Organik tavukların yeminde kadife çiçeği ve tatlı kırmızı biberin kurutulmuşu kullanılması yumurta sarısının daha koyu olmasına neden olur. En azından kimyasal renklendirme ilaçları kullanılmamaktadır.
Köy tavuğu organik mi ?
Köy tavuğu ticari olarak yetiştirilen organik tavuklardan daha organik olur. Bunun nedeni genel olarak bu tavuklara aşı ve antibiyotikler düzenli olarak kullanılmamasıdır. Ayrıca bu tavukların köy ortamında tamamen doğal beslenmesi eti ve yumurtasının daha sağlıklı ve lezzetli olmasına neden olur.
Sadece köy tavuklarının hasta olma riski çok yüksektir. Bu yüzden tüketicilerin dikkatli olması gerekir. Bazı hastalıklar tavuklardan insanlara bulaşabilir. Bu yüzden güvenilir bir satıcıdan tavuk eti ve yumurtasını satın almanız gerekir.
Hangi tavuklar organik olur ?
Eğer %100 organik tavuk isterseniz, tavukların yemine kadar kendiniz yetiştirmeniz ve hazırlamanız gerekir. Yemler için yetiştirilen tahıllara ilaç kullanılmaması gerekir. Tavukların bakımına dikkat ederek ve doğal antibiyotik özelliği olan sebzeler kullanarak organik tavuklar yetiştirebilirsiniz.
Son söz :
Günümüzde salma olarak yetiştirilen organik tavuklar diğerlerinden daha sağlıklıdır. Ama %100 organik sayılmaz. Eğer sağlıklı beslenmeye önem veriyorsanız salma yöntemi ile yetiştirilen tavuklar veya yumurtalar kullanmanız tavsiye edilir.
Bu tavukların ürünlerinde en olabildiği kadar düşük seviyede ilaç kullanılmaktadır. Ve doğadan beslenmeleri eti ve yumurtalarını daha lezzetli yapar. Ticari kümesler aşı kullanmak zorundadırlar. Çünkü bir hastalık kümese bulaştığı zaman, işletmenin iflas etmesine neden olur.