Kaz yetiştiriciliği

Gurk olan kaz nasıl kuluçkaya yatırılır ?

Hangi Kaz Irkları Gurk Olur ?

kanatlı üremesinde en yaygın yöntem kuluçka makinesi kullanımıdır. ama köylerde ve hobi olarak kanatlı yetiştiriciliği yapanlar doğal yolları tercih ederler. bu kaz üremesi için de geçerlidir. bu yazıda doğal yollar ile kaz üremesinin nasıl yapıldığı ve koşulları ile ilgili detaylı bilgileri sizinle paylaşacağız.

kuluçka makinesi ile kaz yumurtasından civciv çıkarma yöntemi ve koşulları bir diğer makalemizde paylaşılmıştır. eğer bu konuda bilginiz yoksa okumanızı tavsiye ederiz. ama doğal olarak kaz üremesi yapmak için, sürüde erkek ve dişi kaz olması gerekir. ayrıca, kazların çiftleşmesi için su önemlidir. bu yüzden bir havuz ise çiftlikte bulundurmak önemlidir. aksi halde üretilen yumurtalar dölsüz olacaktır.

diğer mesele ırk seçimidir. bazı kaz ırklarında gurk olma yeteneği yoktur veya çok düşüktür. yanı bu tür kazlardan doğal olarak civciv elde etmek zordur. ve hatta mümkün olmuyor. bu ırklardan birisi linda kazı olmaktadır.

Kazların gurk olması ve kuluçkaya yatması :

genel olarak melez ırklarda gurk olma yeteneği düşük olur. bu yüzden kuluçka makinesi kullanılması tavsiye edilir. ama hobicilerin safkan ırklar beslemesi tavsiye edilmektedir. hibrit ırklar et ve yumurta verimi nedeni ile genel olarak ticari çiftlikler için tercih edilir. ve bu işletmelerde kuluçka makineleri kullanılması gerekmektedir.

safkan ırkların et ve yumurta veriminin düşük olması nedeni ile ekonomik açıdan, para kazanmak için mantıklı değildir. doğal kuluçka yönteminde dişi kaz sadece 10-12 adet yumurta üzerinde yatabilir. ama gurk olan kazın, yumurtlaması civcivler belirli bir yaşa gelene kadar kesilir.

Kazların gurk olması ve kuluçkaya yatması

Bu yüzden eğer kaz yetiştiriciliği işini ticari olarak düşünüyorsanız, doğal yöntem ile üreme yapmanız, sizin için kesinlikle kar kazandırmayacaktır. Bu yüzden para kazanmak amacı ile kaz yetiştiriciliği yapmak isteyenler için her zaman kuluçka makinesi tavsiye edilmektedir.  Ama eğer hobi olarak yapmak isterseniz, dişi kazın davranışlarını kontrol etmeniz gerekmektedir. Ve eğer gurk olmasına dair belirtiler farkettiyseniz, yuvasını hazırlamanız gerekmektedir.

Kazların yumurtlaması ve çiftleşmesi genel olarak sonbahar ve kış mevsiminde olmaktadır. Ve dişi kazlar ise bu dönemde çiftleşmeden sonra gurk olurlar. Kazlar yavruları için iyi ebeveynler olmaktadırlar. Ve bu yüzden yavrularını en iyi şekilde besleyeceklerinden ve korumalarından emin olabilirsiniz.  Ama doğal olarak gurk kaz ile kuluçka yapmak için aşağıdaki konuları dikkate almanız gerekmektedir :

1- Kaz için uygun yuva seçimi

Kaz yuvası güvenli ve sıcak bir yerde yani dişi kazlara güvenlik ve rahatlık hissi veren bir yerde olmalıdır, bu nedenle bir salonunuz ve kapalı alanınız varsa yuvayı salonun köşesine yerleştirin.  Yuvanın yeri diğer yerlerden daha loş ve daha sıcak olmalıdır, bunun için bir ısıtıcı kullanabilirsiniz. Dişi kazı yumurtlamaya teşvik etmek için suyunu ve mamasını yuvanın yanına koyabilirsiniz.

Kaz yuvası seçerken yağmurdan, soğuktan, kedi, köpek vb. hayvanların saldırılarından uzak olmasına dikkat edin. Kaz yuvada uyuduktan ve yumurtlamaya başladıktan sonra yuvanın yerini değiştirmek mümkün olmayacaktır, bu nedenle yuva seçiminde dikkatli olun.

2- Döllenmiş yumurtaların bakımı

Kazlar genellikle yumurtladıktan sonra 10 ila 12 yumurta üzerinde uyur, böylece yumurtaları yuvadan çıkarabilir ve kırılmalarını ve yenmelerini önlemek için serin ve nemli bir yerde saklayabilirsiniz. Tabii ki çıkarılan yumurtaların yerine aynı boy ve ağırlıktaki yapay yumurtaları koymalısınız ki, kazın annelik hissini yumurtlamaya ve yumurtadan çıkmaya teşvik edin. Kuş, yumurtlamayı tamamen durdurup yumurtaların üzerinde uyumaya karar verdiğinde, gerçek yumurtaları yapay yumurtalarla değiştirerek kuşun yumurtadan çıkmaya başlamasını sağlayabilirsiniz.

Yumurtaları yuvadan çıkardığınızda ve kuluçka için kazın altına koyana kadar serin ve nemli bir yerde muhafaza etmeniz ve yumurta içindeki spermin canlı kalması için günde birkaç kez döndürmeniz gerektiğini unutmayın.Aksi takdirde, sperm kaybolacak ve yumurtaları kuluçkaya yatırmak mümkün olmayacaktır.

3- Gurk kazın yumurta üzerinde yatması

Kaz yumurtalarının kuluçka süresi, cinse bağlı olarak 28 ila 30 gün arasında olacaktır ve genellikle ağır kazların kuluçka süresi daha uzundur. Anne kuş yumurtaların üzerinde yatarken, yetiştirici kazları yumurtaların üzerinde tutmak ve onları civciv haline getirmek için elinden geleni yapmalıdır. Bu görevlerden biri de dişi kaz, su ve yiyecek bulmak için yumurtalardan kalkmaması için yeterli su ve mama ile beslenmesini sağlamak, böylece her zaman yiyecek ve içeceklerini doldurmalı ve yumurtaları bırakmak için hiçbir mazeret olmamalıdır. . .

Çevresi tamamen sakin ve stressiz olmalıdır, bu nedenle Kerch bölgesinde çok fazla gürültü ve panik yapmaktan kaçının ve gürültüye neden olan tüm faktörleri ortadan kaldırın. Bulunduğu ortam sıcak ve nemli olmalıdır, bu nedenle hava dengeli ise gerekli olmayan bir ısıtıcı ve nemlendirici kullanmak gerekir.

Son söz :

Kaz kuluçka süresi 30 – 35 gün arasında olmaktadır ve bu süre sadece 12 adet civciv için biraz fazla olmaktadır. Bu yüzden ticari olarak kaz yetiştiriciliği yapanlar suni yöntemi tercih etmektedirler.  Suni yöntemde bir kuluçka döneminde makine kapasitesine bağlı olarak yüzlerce civciv elde edebilirsiniz. Ama doğal yöntemde tüm yumurtaların sağlam olması şartı ile en fazla 12 adet civciv çıkarabilirsiniz.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu