Muhabbet kuşu

Yavru muhabbet kuşu elle besleme

Muhabbet kuşu yavrusunu ilk günden elle besleme :

Bildiğiniz gibi muhabbet kuşları evcil olarak en çok sevilen kuşlar arasında yer almaktadırlar. Ve bu yüzden bazı kişiler ise bu kuşların üretimi ve satışı ile uğraşmaktadırlar. Ama ticari olarak, muhabbet kuşu üretiminde, genel olarak yavruların elle beslenmesi gerekmektedir. Hatta evcil olarak ise, bazı nedenlerden dolayı kuşun sahibi yavruları elle beslemesi gerekmektedir. 

Bu yazıda yumurtadan yeni çıkan yavru muhabbet kuşu bakımı ve elle beslenmesi hakkında detaylı bilgiler, paylaşılmaktadır. Ve eğer bu konuda tecrübeniz yoksa okumanızı tavsiye ederiz.  Ama yavru muhabbet kuşunu elle beslemek için nelere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu konuda gereken bilgiler, yazının devamında paylaşılmaktadır. 

  • Sıcaklık ve nem oranı :

Yavru muhabbet kuşları yumurtadan çıktıktan sonra son derece küçük ve hassas olmaktadırlar. Ve vücutlarında tüy bulunmamaktadır. Bu yüzden sıcaklık önemli olmaktadır. Genel olarak papağan yavruları için özel ısıtıcılar kullanılmaktadır. Bu ısıtıcıları petshoplardan bulmanız mümkün olmaktadır. 

Anne kuşun vücut sıcaklığı yaklaşık, organlarında yaklaşık 40-41 derece olmaktadır ve kanat altında sıcaklık ise 37-39 derece civarında olmaktadır. Nem oranı ise kanat altında, %40-50 değerindedir. 

Sıcaklık ve nem oranı

Bu yüzden yavrunun sağlığı için bu değerleri temin etmeniz gerekmektedir. Sıcak günlerde, özelliklede yaz mevsiminde havada bulunan nem oranı düşük olmaktadır. Ve yaklaşık %25 -30 değerine kadar düşük olabilir. Bu yüzden nemlendirme sistemi kullanmanız gerekmektedir. 

Ama deniz kenarı bölgelerinde durum farklı olmaktadır. Ve bu bölgelerde genel olarak nem oranı normalden daha yüksek olabilir. Nem ve ısı değerlerini stabil tutabilmek için bir kuş küvöz kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylece sıcaklık ve nem oranı her zaman stabil olacaktır. Ve yavru muhabbet kuşlarının hasta olmasına engel olabilirsiniz. 

Unutmayınız, eğer ortamda nem oranı fazla olursa, damlama meydana gelir ve kuşlar için zararlı olmaktadır. Aynı zamanda nem değerinin düşük olması ise, derilerinin kurumasına neden olmaktadır. 

  • Mama seçimi :

Bir çok sitede yavru muhabbet kuşu için mama tarifleri paylaşılmaktadır. Ve yumurta sarısı, bebek bisküvisi ve çeşitli yiyeceklerin karışımı ile yapılan tarifler bulunmaktadır. Ama bu elle yapılan mamalar yavru muhabbet kuşları için besleyici olmamaktadır. Son zamanlarda araştırmacıların, yapmış olduğu testler sonucunda anne kuşların kursak sütünde bazı enzimlerin olması yavruların yemi sindirebilmesine yardım etmektedir. 

Bu yüzden elle yapmış olduğunuz mamalar sindirilmeden, yavru tarafından def edilecektir. Ve büyümesi ve gelişiminde hiçbir katkısı olamayacaktır. Bunun sebebi yavruların sindirim sistemlerinde daha yem sindirimi için gereken enzimlerin bulunmamasıdır. 

Uzmanların tavsiyesine göre yavru muhabbet kuşunun elle beslemek için, hazır fabrikasyon üretimi mama kullanmanız gerekmektedir. Elle besleme mamaları genel olarak petshoplarda bulunmaktadır. Ve yavrular için en ideal yiyecek olmaktadır.  Ama hazır mama alırken, tavsiyemiz, hangi markanın daha verimli ve sağlıklı olduğuna dair, araştırmanız veya uzmanlardan sormanız olmaktadır. 

  • Yavru muhabbet kuşu mama sıcaklığı :

Anne kuşun kursağından çıkan kursak sütü, kuşun vücut sıcaklığında olmaktadır. Ve bu yüzden sizin ise vereceğiniz mamanın sıcaklığı 39-41 derece arasında olması gerekmektedir. Daha düşük sıcaklıkta maalesef yavru yemi sindiremez, ve 41 den fazla ise muhabbet kuşunda kursak yanmasına ve başka sorunlara neden olabilir. 

Diğer dikkat edilmesi gereken konu yemin sıvılığı ve katılığı olmaktadır. İlk günlerde mamanın biraz daha sıvı olması gerekmektedir. Ve kuşunuz büyüdükçe kontrollü bir şekilde katılaştırabilirsiniz. 

  • Yemleme aparatları :

Yavru papağanları beslemek için pet shoplardan veya internetten çeşitli aparatlar bulabilirsiniz. Veya eczanelerden bir adet şırınga alarak ve ucuna, yumuşak ve ince lastik boru takarak besleyebilirsiniz. 

Yemleme aparatları

Ama evcil kuşları elle beslemek dikkat ve beceri gerektiren bir iş olmaktadır. Çünkü ilk başta yavruya zorla yem vermek zorunda kalabilirsiniz. Ve alıştıktan sonra şırıngayı gördüğü zaman kendisi ağzını açacaktır. 

Diğer dikkate alınması gereken konu, yem miktarı, ve nasıl verileceği ile alakalı olmaktadır. Çünkü yavrunun boğulması mümkün olmaktadır. Tavsiyemiz yavru beslemek için ilk defa bir deneyimli birinden yardım almanız olmaktadır. 

Yem kırdırmak :

Yavru muhabbet kuşu tüylerinin çıkması tamamlandığı zaman, kuşları yeme düşürmek gerekmektedir. Ve bunun için biraz uğraşmanız gerekmektedir. Bazıları kuşu kafese alır ve yemliğini doldurur ve bırakır.

Bu yöntem genel olarak %90 başarısız olmaktadır. Ve ayrıca kuşun aç kalması sağlığı için zararlı olmaktadır. Bu yüzden başka yöntem denemeniz gerekmektedir. Tavsiyemiz kuşunuza günde 2 öğün elle mama vermenize devam edin ve kafesinde tahıllar ise olması gerekmektedir. Kuşlar tok oldukları zaman daha meraklı olabilirler.  Birazda kuşların karakterine bağlı olmaktadır. Bazıları yem kırmayı erken öğrenirler ve bazıları ise zaman alabilir. Bu yüzden sabırlı olmanız gerekmektedir. 

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu