Bıldırcın hastalıkları ve önlemleri
![Bıldırcın hastalıkları ve önlemleri](https://altin-kulucka.com/blog/wp-content/uploads/2021/12/Bildircin-hastaliklari-ve-onlemleri.jpg)
Bıldırcın hastalıkları ve alınması gereken önlemler :
Bıldırcınların bağışıklık sistemi diğer kümes hayvanlarından daha güçlüdür. bu yüzden bakımı ve beslemesi ise daha kolay olur. bu kuşların genel olarak telef olma oranı civcivlerinde daha fazla olur. çünkü bıldırcın civcivleri daha hassas olurlar. bıldırcın civcivlerinin bakımı son derece önemlidir.
bu yazıda bıldırcınlarda yaygın olan hastalıkların belirtileri, bulaşma yolları ve tedavisi ile ilgili gerekli bilgiler paylaşılmaktadır.
hastalıklara karşı önlem almak ticari Bıldırcın yetiştiriciliği için tedaviden daha önemlidir. çünkü hastalığın tedavisinden sonra, kalıcı yan etkileri, kuşların verimliliğini olumsuz etkilemesi mümkündür.
![8 li Mini Kuluçka Makinesi](https://altin-kulucka.com/wp-content/uploads/2024/01/wonegg-LT-8-150x150.jpg)
Bıldırcınlarda sallabaş (newcastle) hastalığı :
sallabaş hastalığı kümes hayvanlarında tehlikeli ve son derece bulaşıcı bir hastalık türüdür. bıldırcınların daha dayanıklı kuşlar olmasına rağmen newcastle veya sallabaş hastalığına yakalanmasına neden olur.
bıldırcınların bağışıklık sisteminin daha dayanıklı olması hayatta kalma olasılığını arttırır. ama buna rağmen kalıcı yan etkileri olacaktır. bu yüzden kuşların hastalığa yakalanmamasına dikkat etmeniz gerekir.
Newcastle hastalığı olarak bilinen sallabaş hastalığı hızlı bulaşan bir hastalık olmasından dolayı, kümese bulaşmadan gereken önlemleri almanız gerekmektedir. çünkü bıldırcın sallabaş hastalığı tedavisi için bir ilaç bulunmamaktadır. yazının devamında hastalığın belirtileri ve tedavisi ile ilgili gerekli bilgiler paylaşılmıştır.
Newcastle hastalığı karşısında alınması gereken önlemler :
bıldırcınların bu hastalıktan korunması için, kafes bakımına dikkat etmeniz gerekir. kafeslerin ve salonun hijyenik koşullara uygun olması gerekir. yemlik ve sulukların dezenfekte edilmesi tavsiye edilir.
kafeslerin standart olması ise kuşların sağlığında son derece önemlidir. ayrıca bıldırcınların zamanında aşılarının yapılması gerekir. çünkü sallabaş hastalığına karşı alınması gereken tek etkili yöntem aşı yapılmasıdır.
özelliklede damızlık bıldırcınların sağlığına dikkat etmeniz gerekir. çünkü viral hastalıklar yumurta yolu ile civcivlere ve bir civcivden diğer civcivlere bulaşmasına neden olur.
👁🗨 NOT : bıldırcın bakımı için hastalıkları ile ilgili bilgili olmanız son derece önemli olmaktadır. ve böylece gerekli önlemleri alabilirsiniz. özelliklede bıldırcın yavruları için daha dikkatli olmanız tavsiye edilri. Bıldıcın yavrusu bakımı ve beslenmesi makalemizi okuyarak sağlıklı bıldırcınlar yetiştirebilirsiniz.
Bıldırcınlarda mide ülseri hastalığı :
mide ülseri hastalığı genel olarak bıldırcınlarda ortaya çıkmaktadır. Ve bu kuşlarda en yaygın hastalıklardan olmaktadır. Ve son derece bulaşıcı bir hastalık olmaktadır. Bu hastalık Clostridium colinum bakterisi etkisinde ortaya çıkmaktadır. Ve bıldırcınların mide ve bağırsaklarında yaraya ve iltihaba neden olmaktadır.
mide ülseri bıldırcınlarda yüksek oranda telef olmaya neden olabilir. Hastalığın bulaşma yolları, hasta kuşun dışkısı, sinekler ve diğer zararlı böcekler olmaktadır. Ve hatta yabani kuşlardan ise bu hastalığın bulaşması mümkün olmaktadır.
Bıldırcın kümesinin hijyen açısından düşük olması ve koksidiyoz ve gumboro gibi bazı hastalıklar, bıldırcınlarınbu hastalığı yakalanma olasılığını arttırmaktadırlar. Ayrıca satandarttan daha fazla bıldırcının kümeste veya kafeslerde olması mide ülseri hastalığının yayılmasına neden olmaktadır. Bu yüzden her zaman tavsiyemiz kuşların sayısına dikkat etmeniz olmaktadır.
Bıldırcınlarda mide ülseri hastalığı belirtileri :
- Halsizlik
- Normalden daha fazla uyuması
- Normalden daha fazla su tüketimi
- Kanatların düşük olması
- Yarı açık gözler
- Tüylerin düzensiz olması
- Kanlı veya beyaz sıvı ishal
- Bağırsak kanaması
4-16 haftalık bıldırcınlar, bu hastalığa en çok yakalananlar olmaktadırlar. Ve ortalama olarak mide ülseri hastalığına yakalanan bıldırcınlardan ise %10 telef olmaktadır. İlk belirtilerden sonra hasta kuşu 2 gün sonra telef olur.
Bıldırcınlarda mide ülseri hastalığı tedavisi :
mide ülseri hastalığı bakteriyel bir hastalık olmaktadır. Ve bazı antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Ama bu makalede kullanılan antibiyotikler ile ilgili paylaşım yapılmamaktadır. Ve en doğrusu uzman bir veteriner ile durumu paylaşmanız olmaktadır.
Çünkü hastalığın bir uzman tarafından teşhis edilmesi ve hastalık şiddetine göre ilaçların verilmesi gerekmektedir. Çünkü ilaçların dozu önemli olmaktadır. Tedavinin başlanmasından 2-4 gün sonra iyileşmelerini görebilirsiniz. Ama mide ülseri hastalığına yakalanan bıldırcınların eti ve yumurtası 3 hafta sonra tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
mide ülseri hastalığına karşı alınması gereken önlemler :
Belirli periyotlarda düşük dozlu antibiyotiklerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Ama genel olarak probiyotikler daha etkili olmaktadır. mide ülseri hastalığına karşı bir uzman veteriner ile bu konuda danışmanız tavsiye edilmektedir.
Ve eğer bu hastalık belirtileri kuşlarınızda varsa hasta kuşların başka bir kümeste karantina olması gerekmektedir. Çünkü hastalığı diğer kuşlara bulaşma olasılığı bulunmaktadır.
![EB-5 | 12 li Hobi Kuluçka Makinesi](https://altin-kulucka.com/wp-content/uploads/2013/06/EB-5-Hobi-kuluçka-makinesi-4-150x150.jpg)
Bıldırcınlarda ensefalit hastalığı :
Ensefalit hastalığı genel olarak yabani kuşlarda ortaya çıkmaktadır. Ve bazen sivri sineklerden ise kümes hayvanlarına bulaşması mümkün olmaktadır. Kafanın titremesi ve kuşun kafasının şişmesi bu hastalık belirtilerinden olmaktadır.
Bu hastalık bıldırcınlarda felç olma, kusma ve karaciğer sorunlarına neden olmaktadır. Ensefalit hastalığı bıldırcınları günler ve hatta yıllarca bırakmayabilir. Bu hastalık karşısında yapmanız gereken işlerden birisi kızılötesi ampul kullanmanız olmaktadır. İnfrared ampullerin ısıtıcı olarak kullanılması, hastalıkla mücadele etmelerinde etkili olmaktadır. Ve bu yüzden tavsiye edilmektedir.
Ensefalit hastalığına yakalanan bıldırcınlar genel olarak yemlerini yemeğe pek istekli olmazlar, ama haşlanmış yumurtayı daha çok tüketirler.
Ticari olarak kanatlı yetiştiriciliği yapıyorsanız her zaman bir uzman veteriner ile kuşların bakımı ve hastalıkları hakkında danışmanız gerekmektedir. Ve hastalıklara karşı alınması gereken önlemler ile ilgili bilgi almanız gerekmektedir.
Bıldırcınlarda karabaş (Histomoniasis) hastalığı :
Bu hastalık bir protozoa enfeksiyonu olmaktadır. Ve genel olarak kuşu karaciğerini hedef almaktadır. Belirtileri ise, iştahsızlık, halsizlik, tüylerin düzensiz ve kabarık olmasıdır. Bu hastalığa karşı önlem almak için kümes hijyeni ve düzenli olarak dışkıların temizlenmesi ve kümesten dışarı atılması gerekmektedir.
Bıldırcınlarda koksidiyoz hastalığı :
Koksidiyoz hastalığı bir parazit hastalığı olmaktadır. Hastalığın etkenleri, toprak, ölü hayvanların karkaslarında veya diğer hayvanların dışkılarında bulunmaktadır. Koksidiyoz hastalığı kuşun direkt olarak sindirim sistemi ve özelliklede bağırsakları hedef almaktadır.
Bıldırcın yavruları bu hastalığa karşı hassas olmaktadırlar. Ve yaşları ilerledikçe, bu hastalığa karşı bağışıklık sistemleri güçlenmektedir. Kümesin kuru olması, ve özelliklede altlıklarının kuru olması, koksidiyoz hastalığının yayılmasına engel olmaktadır.
Civciv bu hastalığa karşı dayanıklı olması için bir uzman veteriner yardımı ile antibiyotik verilmesi tavsiye edilmektedir. Bu ilaçlar genel olarak civcivlerin yemlerine karıştırılmaktadır. Anti Koksidiyoz ilaçlarının miktarı bir uzman veteriner tarafından belirlenmesi gerekmektedir.
Koksidiyoz hastalığı belirtileri :
Koksidiyoz hastalığı belirtilerinden, kuşun kümes köşesinde durgun bir şekilde kalması, kanatların düşük olması, gözlerin kapalı olması, kanlı ishal ve iştahsızlık olmaktadır. Koksidiyoz hastalığı bıldırcınlarda su tüketiminin düşük olması ve hızlı bir şekilde zayıflamasına neden olmaktadır. Koksidiyoz hastalığı tedavisi için veterinerden gerekli ilaçları almanız olmaktadır. Altın kuluçka makalelerinde hastalık tedavisi ile ilgili ilaç isimleri paylaşılmamaktadır. Ve en doğrusu ilaçları ve kullanım kılavuzunu veterinerden almanız olmaktadır.
Bıldırcınlarda coryza hastalığı :
Coryza hastalığı, viral bir hastalık olmaktadır. Ve genel olarak tavuklardan bıldırcınlara bulaşmaktadır. Bu hastalık belirtilerinden, bıldırcının kafa ve yüzünün şişmesi olmaktadır. Ve gaga, burun ve gözlerinden kötü kokan enfeksiyon akması, gagadan nefes alma ve kirpiklerin birbirine yapışması olmaktadır.
Tavuklar hiçbir belirti olmadan, bu hastalığın taşıyıcısı olabilirler. Ve bıldırcınların bu hastalığa yakalanmasına neden olabilirler. Bu yüzden her zaman tavsiyemiz farklı kuş türlerini farklı kümeslerde yetiştirmeniz olmaktadır. Ve tavukların kümesi ile bıldırcınlar arasında en az 7 metre mesafe olması gerekmektedir.
Coryza hastalığı virüsleri, rüzgar, malzemelerin kümese taşınması, yetiştiricinin çizme veya giysileri yolu ile bulaşması mümkün olmaktadır. Tavuklar, Coryza hastalığına karşı bıldırcınlardan daha dayanıklı olmaktadırlar , ama iyi haber bu hastalığın tedavi edilebilir olmasıdır. Ve eğer az önce paylaştığımız belirtiler bıldırcınlarınızda varsa beklemeden bir uzman veteriner ile danışmanız gerekmektedir.
Bu hastalığın tedavi süreci 5-6 gün olmaktadır. Ve bu süreden sonra, bıldırcınların eti ve yumurtasının tüketilmesinde bir sakınca olmamaktadır.
Bıldırcınlarda bronşit hastalığı :
Japon bıldırcınları bu hastalığa karşı dayanıklı olmaktadırlar. Ve genel olarak bob white ırkı bıldırcınlar bronşit hastalığına yakalanmaktadırlar. Bronşit hastalığı solunum organlarını hedef almaktadır. Ve akciğerlerde enfeksiyon, nefes alırken, hırıltı sesi, gözlerde iltihap, bu hastalığın önemli belirtilerinden olmaktadır.
Bu hastalık en çok yabani kuşlardan kümes hayvanlarına bulaşmaktadır. Ve kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ama enfeksiyon oluşumuna önlem almak için bir veteriner tarafından antibiyotik verilmesi tavsiye edilmektedir.
Mayko plazma hastalığı :
Mayko plazma ise solunum sistemi hastalığı olmaktadır. Ve bronşit hastalığının daha hafif bir hastalık olmaktadır. Bu hastalık bakteriyel bir hastalık olmaktadır. Ve akciğerde enfeksiyon oluşmasına neden olmaktadır.
Ama hatta japon bıldırcınlarının ise bu hastalığa yakalanması mümkün olmaktadır. Bıldırcınlarda mayko plazma hastalığı belirtileri, gözlerin sulanması , burun salgısı, hapşırma, kuşun gözlerinden köpük çıkması ve öksürme olmaktadır.
Mayko plazma hastalığı ise bulaşıcı olmaktadır. Ve bu yüzden dikkatli olmanız gerekmektedir. Ayrıca, bu hastalığının belirtileri kuşlarda soğuk algınlığı ile aynı olması, tedavi için yanılmanıza neden olabilir. Bu yüzden mutlaka bir uzman veterinerin teşhis yapması tavsiye edilmektedir.
Bu hastalık genel olarak tavuklardan veya kümes eklemek için satın aldığınız yeni bıldırcınlardan bulaşması mümkün olmaktadır. Bu yüzden yeni kuşlar satın alırken 3-4 hafta başka bir kümeste beslemeniz gerekmektedir.
Eğer damızlık bıldırcınlarda bu hastalık varsa, yumurtaların kuluçka makinesi için kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü hastalık yumurta yolu ile yavrulara bulaşır. Ve hastalıklı civcivler elde etmeniz mümkün olmaktadır.
Hastalığın tedavisi için antibiyotiklerin verilmesi gerekmektedir. Ve hastalık belirtileri göründüğü zaman beklemeden, tedavi edilmesi tavsiye edilmektedir.
Bıldırcınlarda soğuk algınlığı :
Bu hastalık genel olarak yavru bıldırcınlarda ortaya çıkmaktadır. Ve nedeni ise civcivlerin ilk haftada tam olarak tüylerinin çıkmaması olmaktadır. Ve vücut sıcaklıklarını kontrol edemezler. Nezle veya soğuk algınlığı belirtileri, gözlerde su toplanma, burun salgısı, halsizlik ve civcivlerin bir araya toplanmasından ibarettir.
Ayrıca kanatların düşük olması, ishal ve hapşırma, hastalık belirtilerinden olmaktadır. Bu yüzden yeni doğan civcivlerin kümesinde sıcaklığın doğru değerde temin edilmesi gerekmektedir. Ama bıldırcın civcivleri bakımı ve beslenmesi ile alakalı detaylı bir makale uzmanlarımız tarafından paylaşılacaktır.
Son söz :
Bu yazıda bıldırcınlarda sıkça ortaya çıkan hastalıklar ile alakalı detaylı bilgileri paylaşmaya çalıştık ve umarız sizin için faydalı olmuştur. Bu bilgileri paylaşmaktan amacımız yeni başlamak isteyenler için bir bilgi kaynağı oluşturmak ve daha profesyonelce başlamalarını sağlamak olmaktadır. Eğer bıldırcın hastalıkları ile alakalı sorunuz varsa yorumlardan bize yazabilirsiniz.