Kaz yetiştiriciliği

Foie gras veya kaz yağlı ciğer üretimi tam bir işkence !!

kaz yağlı ciğer veya foie gras üretimi

Foie gras veya kaz yağlı ciğer fransızların pahalı ve lüks yemeklerinden biridir ki en çok bu ülkede üertilip ve tüketilir. Bu yemek hem meze olarak hemde birer tam öğün olarak tüketilebilir.

kazlar genelde uysal hayvanlardır. ama bu kuşlardan bazı ürünler elde etmek için akıla mantığa sığmayacak işkenceler yapılmaktadır. ve nedense dünya genelinde hayvan haklarını savunanlar bile bu kuşlara yapılanlara karşı etkili bir önlem almıyorlar. kaz tüyü ve yağlı ciğer üretimi acımasızca bir cinayet sayılır. kaz tüyü üretimi hakkında bilgi için Kaz tüyü üretimi hakkında acı bilgiler makalemizi okumanızı öneririz.

foie gras veya yağlı ciğer üretimi için kazları zorla aşırı miktarda yem yemeye zorlarlar. ve bu işlem hiç bir zaman görmek istemeyeceğiniz bir görüntüye sahiptir. ve nedeni ise bazı insanlar için değişik ve lüks yemek hazırlamaktır.

restoranlara gittiğinizde kaz ciğeri sipariş verirsiniz, ve son derece güzel görünümü olan bir tabakta süslenmiş kaz ciğerini getirirler, ama bir çok kişinin sahne arkasında nasıl görüntüler olduklarından haberleri yok, bu yazıda kaz ciğeri üretiminin sahne arkasında neler olduğunu sizinle paylaşacağız.

Kaz yağlı ciğer üretimi

Bunu yapmak için 9 ila 25 haftalık kaz veya ördekleri 14 ila 21 gün kadar aşırı yemek yemeye zorlarlar. Hatta yemek yemeği istemediklerinde bile onları çok fazla kilolu etmek ve yağlı kara ciğer hastalığına yakalanana kadar zorla yemek yedirirler. Ve bunu yapabilmek için metal bir boruyu kazların midesine inecek kadar sokarlar ve aşırı miktarda yemeği midesine aktarırlar.

foie gras

Bu işlemi hayvanın ciğeri kocaman olana kadar devam ederler. Bu işlem sayesinde kazın karaciğeri 0kadar büyür ve ağırlığı ise 80 gramdan 600 ila 1000 grama kadar çıkabilir. Daha sonra onları küçük ve zar zor yerleşecek büyüklükte kafeslere tıkarlar ve hayvanları sabit ve hareket edemeyecek bir duruma getirirler. Bunu yaparak onların enerji kaybetmemeleri ve daha fazla kilo alabilmeleri için yaparlar. Bu ezyeti ve işkenceyi hayvan ölene kadar devam ederler.

kaz ciğeri üretimi

Eğer bu zalimce işkenceyi beslenme olarak adlandırırsak tabii ki ! mısır ana öğündür, Çünkü hem yüksek oranda nişasta içerir ve hemde daha ucuzdur. Beslenmeden önce mısırları sıcak suda haşlayıp onları yumuşak hale getirirler ve %2 oranda yağ eklerler. Yağ yemeğin kaygan hale gelmesine ve işlemin kolaylaşmasına neden olur.

Bu işlem kazlara günlük olarak 3 kere zorla yapılmaktadır ve süreç ise 3 haftaya kadar sürebilir. Bu süreci kısa sürdürmekte mümkün ancak günlük 3 kere yerine 5 kere yapılmaktadır.

Kaz ve muskovi ördekleri foie gras kurbanlarındandır. Yağlı ciğer üretiminde kaz cinsi seçimi önemlidir. Çünkü yetiştirici için önemli olan en kısa sürede istediği sonuca varmak ve 14 ila 21 gün içerisinde yağlı karaciğeri üretmektir.

Ayrıca günlük 5 ila 6 kere zorla beslenme koşullarına dayanıklı ve sakin ve agresif olmayan cinsler seçilir. Toulouse ve Landes kazları foie gras için tercih edilen kaz türleridir.

Kuşları zorla beslemek onların acı çekmesine ve hastalanmasına neden olduğundan, hayvan hakları örgütleri 21. yüzyılın başından beri kaz ve ördekleri zorla beslemeyi durdurmak için kampanyalar yürütüyor.

Kaz yağlı ciğer veya Foie gras üretimi tarihçesi

Roma imparatorluğu düştükten sonra kaz ciğeri tüketimi avrupa yemeklerinden kaldırıldı. Söylenenlere göre fransız yetiştiriciler yine de bu yemeği devam etmeye çalışmışlar ve yüz yıllar sonra onların sayesinde yinede daha çok tüketilmeye başlamış. Ancak Bazıları ise bu yemek Yahudi kaz ciğeri satıcıları tarafından üretildiği ve Roma imparatorluğu sürecinde başka insanlara da öğretildiğine inanırlar ve hatta eski mısırlılar tarafından yapıldığı bile söylenir.

Yahudiler bu yemeği batıdan doğuya göçtüklerinde kendileriyle avrupaya götürmüşler. Yahudilerin inançlarına göre Domuz eti haramdır ve ayrıca tereyağını etiyle beraber tüketmekte yasaktır. Yahudi aşcılar genelde zeytin yağı ve tahin yağı yemekler kullanırlar. Ancak avrupada bunların hiçbiri olmadığı için yağlı kaz ciğeri iyi bir tercih olmuş ve hızla bu bölgelerde yayılmaya başlamış.

Hans Vilhelm Kaalund 1562 yılında yahudilerin kilolu kazlar yetiştirdiğini ve onların ciğerlerine bayıldığını yazmıştır. Hahamlar yahudilerin din adamlarına denir. Onlar kazları zorla besleyerek onların etini tüketmenin dini açıdan sorun olabileceğini düşünüyorlardı ve daha doğru Haram olabileceğini düşünürlerdi. Moshe Sofer isminde bir haham Yahudi Ortodokslarını icat etmiş ve çok sayıda Hayranı vardı. Kendisi kaz yağlı ciğer üretiminin kazın iç organlarına zarar vermediği sürece cayiz olduğunu söylemiş.

Bu fetva, 19. yüzyılda Yahudilerin kaz ciğeri zevki değişene kadar Yahudiler arasında tartışmalı bir konu olarak kaldı. Yahudi gıda yasalarının hala sorunlu olan bir başka sorunu da, düzgün bir şekilde kesilen etin kanı boşaltılana kadar helal olmadığıdır, genellikle tuzlama bu sorunu çözer, ancak karaciğer kutsal kan olarak kabul edilir ve pişirmek tek helal yoldur. Kaz ciğeri düzgün pişirmek zordur ve İsrail’de ızgara satan restoranlar vardır.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu