Bıldırcın Yetiştiriciliği

Evde bıldırcın yetiştiriciliği

Evde bıldırcın yetiştiriciliği nasıl yapılır ?

Bıldırcın eti ve yumurtası sağlık için son derece faydalıdır. bu yüzden bıldırcın ürünleri pazarda kesinlikle alıcı bulur. birçok kişi bu fırsattan yararlanıp bıldırcın yetiştiriciliğine başlamışlar. ikinci iş olarak bu yoldan para kazanıyorlar. bıldırcın yumurtası en çok satılan ürünüdür. ayrıca bu küçük cüsseli kuşların bakımı ve beslemesi daha kolaydır ve fazla alana gerek yoktur.

bu yazıda evde bıldırcın yetiştiriciliği ile ilgili gerekli bilgiler paylaşılmıştır ve yeni başlamak isteyenler için faydalı olabilir. bıldırcın yetiştiriciliği yapmak için evinizin deposunu kullanabilirsiniz. veya eğer bahçeniz varsa bahçenin bir köşesinde kümes kurabilirsiniz.

Evde bıldırcın yetiştirmek için hangi ırk uygundur ?

bıldırcın yetiştiriciliği için tercih edilen 2 ırk vardır. normal coturnix bıldırcını ve japon bıldırcınları verimi ve dayanıklı olmasından dolayı en çok tercih edilen ırklardır. bu ırklar hem et ve hem yumurta verimi açısından ideal ırklar olmaktadır.

Evde bıldırcın yetiştirmek için hangi ırk uygundur ?

japon bıldırcınları diğer ırklara göre hastalıklara karşı direnci yüksek olan bir ırktır. ayrıca ideal koşullarda yılda 250 adete kadar yumurta yapması mümkündür. bıldırcın ırkları ve özellikleri ile ilgili bir makale paylaşılmaktadır.

👁‍🗨 NOT : bıldırcın beslemek için kuşların cinsiyet ayrımı ve erkek ve dişilerin oransal sayısını kontrol etmek önemli olmaktadır. altın kuluçka uzmanları tarafından paylaşılan Bıldırcın cinsiyet ayrımı makalesinde tüm detaylar yer almaktadır.

Bıldırcın yetiştirmek için ne kadar alan gerekir ?

bıldırcın küçük cüsseli bir kümes hayvanıdır. bu yüzden yetiştiriciliği için daha az alan gerekir. kafeslerinin küçük olması nedeni ile az bir alanda çok sayıda bıldırcın yetiştirmek mümkündür. her metre karede yaklaşık 40 adet yetişkin bıldırcın yetiştirebilirsiniz.

kafes sistemi kullanırsanız daha fazla bıldırcın besleyebilirsiniz. ama geleneksel olarak açık sistemde daha az sayıda bıldırcın yetiştirebilirsiniz. evinizin deposu veya bahçesinde bir kümes yaparak bıldırcın yetiştirebilirsiniz. hatta bazıları evlerinin çatı katında bile bıldırcın kafesleri kurmuşlar.

Ama kümes için bazı koşulları sağlamanız gerekmektedir. Ve sıcak veya soğuk mevsimlerinde bıldırcınlar için uygun çevre fiziki koşullarını temin etmeniz gerekmektedir.

Bıldırcınları nereden almalıyız ?

Yetiştirmek istediğiniz bıldırcınları farklı yollar ile temin etmeniz mümkün olmaktadır. Önerebileceğimiz ilk yol başka bir yetiştiriciden günlük bıldırcın civcivleri satın almanız olmaktadır. İkinci yol yarka veya olgun bıldırcınlar almanız olmaktadır. Ve diğer yöntem ise kuluçka makinesi ile bıldırcın döllü yumurtalarından civciv çıkarmak olmaktadır. 

Ama döllü yumurtalar satın alırken dikkatli olmanız gerekmektedir. Ve güvenir bir çiftlikten temin etmeniz tavsiye edilmektedir. Böylece istediğiniz sayıda civciv üretmeniz mümkün olmaktadır. 

Bıldırcın yetiştiriciliği için gerekli koşullar :

Bıldırcınlar uzun mesafelerde uçabilen kuşlar olmaktadırlar. Ve bu yüzden çevresi ağ ile kapalı bir alanda beslemeniz gerekmektedir. Veya kafes sistemi kullanmanız daha uygun olmaktadır. 

Bıldırcın yetiştiriciliği için gerekli koşullar

Bıldırcınlar hakkında dikkat etmeniz gereken konu dışkılarının aşırı kokusu olmasıdır. Bu yüzden evinizin komşularınız ile mesafeli olması gerekmektedir. Çünkü bıldırcın dışkısının kokusu komşularınızı rahatsız edebilir.

Eğer bıldırcın için üretilen özel kafesler kullanırsanız, bu sorun çözülebilir. Bu kafeslerin dışkılar için özel altlıkları vardır ve kolay bir şekilde poşete boşaltıp ve ağzını sıkı bir şekilde kapatabilirsiniz. Ama yinede çok sayıda bıldırcın yetiştirmek için şehir dışı tavsiye edilmektedir. Ve hatta eğer köy eviniz varsa sizin için ve kuşlar için daha uygun olabilir.

Yüksek ses nedeni ile bıldırcınların strese yakalanması, yumurtlama oranının düşük olması ve hatta kanibalizm gibi hastalıklara neden olmaktadır. Hatta başka hastalıkların ise ortaya çıkması mümkün olmaktadır.

Bıldırcın yemi ve beslenmesi :

Bıldırcınların yemi yaşları ve yetiştirme amacına göre farklı olmaktadır. Genel olarak civcivler için pazardan hazır yemler alınması tavsiye edilmektedir. Bu yemler starter veya başlangıç yemi olarak bilinmektedir. Ve civcivler için üretilmektedir. 

Başlangıç yemlerinde protein oranı yüksek olmaktadır. Ve civcivlerin hızlı büyümesini sağlamaktadır. Unutmayınız bir aya kadar bıldırcın yavrularına pudra yemler verilmesi gerekmektedir.

Bıldırcın yemi ve beslenmesi

Yumurtadan yeni çıkan civcivler, ilk saatlerde su ve toz şeker karışımı ile beslenmeleri gerekmektedir. Ve uzmanların tavsiyesi 24 saat olmaktadır. Bunun nedeni, sarı kese içeriğinin tamamen sindirilmesi olmaktadır. 

Yetişkin bıldırcın yeminde, mısır, soya küspesi, buğday, soya yağı ve balık unu bulunmaktadır. Ama kuşlar için mutlaka yemlik kullanmanız tavsiye edilmektedir. Hijyen açısından önemli olmaktadır. 

Ayrıca gün boyunca 4 öğün yem vermeniz tavsiye edilir. Bıldırcınların her gün 14 saat güneş ışığından faydalanmaları gerekmektedir. Ve aksi halde ayak kemiklerinin yumuşamasına neden olacaktır. Ama sonbahar ve kış mevsimlerinde doğal olarak gün daha erken batar ve bu boşluğu doldurmak için suni olarak ışık temini ise etkili olmaktadır. 

Bıldırcınların yem tüketimi :

Her adet bıldırcın 1 günlük yaşından kesim yaşına gelene kadar 800 gram yem tüketmektedir. Ve 6 haftalık bıldırcınlar kesim için hazır olmaktadırlar. Ve 2 aylık bıldırcınlar ise tam ağırlığa varmaktadırlar. Yumurtalık bıldırcınlar ise günlük 30 gram yem tüketmektedirler. 

Bıldırcınların bakımı önemli olmaktadır :

Bıldırcınların bakımı ve kümes temizliği sağlıkları açısından önemli olmaktadır. Ve bu yüzden yemlik ve suluklar kullanmanız ve hijyeni sağlamanız tavsiye edilmektedir. Yemlerin depolanması ve sağlıklı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Ve kesinlikle küflenmiş yemlerin kuşlara verilmemesi gerekmektedir. Ayrıca kesinlikle ve kesinlikle bozulmuş meyve ve sebzeleri bıldırcınlarınıza vermemeniz gerekmektedir. Yemlikler ve sulukların ara sıra temizlenmesi gerekmektedir. Ve tavsiyemiz nipel suluk sistemi kullanmanız olmaktadır. Yemliklerde bulunan yemleri kontrol etmeniz, ve eğer ıslak olmuş veya kuşların dışkıları karışmış ise değiştirmeniz gerekmektedir. 

Son söz :

Bıldırcın yetiştiriciliği kolay biri iş olmaktadır. Ve ayrıca sağlık açısından ise eti ve yumurtasının tüketimi tavsiye edilmektedir. Bu yüzden hatta hobi amaçlı olarak ise kaç adet bıldırcın yetiştirmeniz ve yumurtalarında çocuklarınıza vermeniz tavsiye edilmektedir. 

Bu küçük ama faydalı kuşlar ile ilgili daha fazla bilgiler zaman içinde web sitemizde paylaşılacaktır. Altın kuluçka firması her zaman kanatlı yetiştiriciliği sektörüne destek olmaya çalışmaktadır. ve bu sektörün gelişimi ülkemiz için faydalı olmaktadır.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu