Kaz yetiştiriciliği

Kaz cinsiyet ayrımı nasıl yapılır ?

kaz cinsiyeti nasıl anlaşılır ?

kaz yetiştiriciliği sektöründe başarılı olmak için öncelikle kazlar hakkında detaylı bilgiler edinmeniz gerekir. bu bilgilerden birisi ise kazların cinsiyetini nasıl belirlemenizdir. sürülerde erkek ve dişilerin oransal olarak sayılarını kontrol etmeniz ve kaliteli yumurtalar elde etmeniz için son derece önemlidir.

özelliklede ticari işletmelerde bu konu son derece önemlidir. bu yazıda kaz cinsiyetinin ayrımı ile ilgili detaylı bilgileri paylaşacağız. özelliklede yeni başlamak isteyenler için faydalı olabilir.

kazların cinsiyetini belirlemek için farklı yöntemler vardır. ve bir kaz yetiştiricisinin bu yöntemleri bilmesi gerekir. aksi halde bir çok sorunla karşı karşıya kalabilir. bu yöntemleri öğrenmek için yazının devamını okumanızı tavsiye ederiz.

Neden kaz yetiştiriciliğinde cinsiyet tahmini neden önemli olmaktadır ?

Üretken kaz sürülerinde döllü yumurtaların oranın artmasına erkek ve dişilerin oransal sayısına dikkat edilmesi gerekmektedir. Sürülerde her 2-3 dişi kaz için 1 adet erkek kaz olması standart bir durum olmaktadır.

damızlık kazların ürettiği yumurtaların döl kalitesinin artması için sürüde erkek ve dişi kazların oransal olarak sayısı çok önemlidir. genel olarak damızlık kaz sürülerinde 2-3 dişi kaz için 1 erkek kaz olması gerekir. bu sayıdan az veya fazla olması, kalitesiz yumurtalar elde etmenize ve neticede kuluçka yapımında düşük çıkım oranı ile karşılaşırsınız. kaz cinsiyet ayrımı bu yüzden ticari çiftliklerde önemli bir konudur.

Kaz cinsiyet tahmini yöntemleri :

Bazı kaz ırklarında görünüm özellikleri üzerinden cinsiyetlerini tahmin edebilirsiniz. tüylerin renginde farklar, cüsselerinin farklı olması veya gaga rengi gibi özellikler üzerinden bazı kaz ırklarında cinsiyetini tahmin etmek mümkündür. örnek olarak Pilgrim kaz ırkında erkeklerin rengi beyaz ve dişiler ise gri renktedir.

ama kazların görünüm üzerinden cinsiyetlerini tahmin etmek olgunluklarında mümkündür. çünkü yavru kazların neredeyse görünümleri aynıdır. belki cüsselerinden tahmin edilebilir, ama mutlaka hatalar olabilir.

Kaz yavrusu cinsiyet tahmini :

yetişkin kazların cinsiyetini tahmin etmek daha kolaydır. ama bu yazıda asıl mesele yavru kazların cinsiyetini belirlemektir. çünkü sürüleri yavru döneminden ayırmanız ve beslemeniz gerekir.

Kaz yavrusu cinsiyet tahmini

kuluçka makinesi ile çıkarılan civcivleri bazen renk üzerinden cinsiyet açısından ayırmak mümkün oluyor. ama bu tüm ırklarda kullanılabilecek bir yöntem değildir. embden kazı yavrularında erkeklerin tüy renkleri daha açık tonda olur ve dişiler ise daha koyu olur. damızlık sürü kurmak açısından bu renk farkı sizin için büyük bir avantaj sayılır.

Profesyonel kaz yetiştiricileri genelde kuluçka makinesinden çıkan civcivlerde cinsiyet ayrımı yapar ve damızlık sürülerini ayırırlar, bu durumda fazla olan erkek kaz yavruları ise etlik olarak yetiştirilir.

Görünüm ve davranışlarından cinsiyet ayrımı :

Kazların eğer davranışları ve görünümlerine dikkat ederseniz, cinsiyet ayrımı yapmanız mümkün olmaktadır. Örnek olarak dişi kazların sesi erkek kazlara göre daha yüksek ve kaba olmaktadır. Ve bazı ırklarda dişi kazlar daha gürültülü olmaktadırlar. 

Erkek cinsi kazlar genel olarak daha ince sese sahip olmaktadırlar ve sakin bir şekilde havuzda yüzmeyi tercih ederler. Ama dişi kazlar daha çok havuz kenarında yürümeyi tercih etmektedirler. Erkek ve dişi Kazların görünümlerinde fark, göğüs ve göbek kısmı boyutu ve şekli olmaktadır. 

Dişi kazların göbek bölgesi daha yumuşak olmaktadır ve kalça kemiği ise erkeklere göre daha geniş olmaktadır. Ama genel olarak erkek kazlar dişilere göre daha büyük cüsseli olmaktadırlar. Ama erkek ve dişi kazların ağırlık ve boyutları birbirleri ile yakın tutulması gerekmektedir. Ve bu konu ise kazların yaşları ve besleme koşullarına bağlı olmaktadır.

Erkeklerin daha fazla ağır olması çiftleşmelerinin başarısız olmasına neden olmaktadır ve bu yüzden yem rasyonu hazırlığında dikkat edilmesi gerekmektedir. Ve erkek kazlar için yem programı uygulayarak dişilerden daha fazla ağır olmalarına engel olmanız mümkün olmaktadır. 

Erkek ve dişi kazlarda bulunan diğer özellik boyunlarının boyut farkı olmaktadır. Genel olarak erkek kazlarda boyun daha uzun olmaktadır. Ve gagaları ise daha uzun olmaktadır. Mesela çin kazlarında cinsiyet tahmini daha kolay olmaktadır. 

Cloaca incelemesi ile cinsiyet tahmini :

Kaz cinsiyet tahmini için cinsel organlarını kontrol etmeniz gerekmektedir. Ama bu iş deneyim ve bilgi gerektiren bir yöntem olmaktadır. Ve kuşa zarar vermemek için dikkatli olmanız gerekmektedir. 

Cloaca incelemesi ile cinsiyet tahmini

Bu yüzden eğer kazların cinsiyetini tahmin edemiyorsanız, bir profesyonelden veya kanatlılar konusunda uzman olan veterinerden yardım almanız gerekmektedir. Çünkü aksi halde canlıya zarar vermeniz mümkün olmaktadır. Ve yaşı az olan ve olgun olmayan kuşlarda bu iş biraz zor olmaktadır. 

Son söz :

Bu makalede kazların cinsiyet ayrımı ile alakalı bazı yöntemleri paylaşmaya çalıştık ve umarız faydalı olmuştur. Ve bu bilgiler yardımı ile kazların erkek veya dişi olduğunu tahmin etmeniz daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. 

Ama eğer bir kuluçka makinesine ihtiyacınız varsa tavsiyemiz altın kuluçka web sitesinde kuluçka makinesi fiyatı sayfasını incelemeniz olmaktadır. Ayrıca daha fazla bilgi için sosyal medya hesaplarımızdan veya destek hattı telefonlarımızdan iletişime geçmeniz mümkün olmaktadır. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu