Bıldırcın yumurtlaması için ne yapmak lazım ?
Bıldırcın yumurtlaması için yapılması gerekenler :
Bıldırcın ürünlerinden en değerlisi yumurtasıdır. Bıldırcın yumurtası tavuk yumurtasından daha faydalıdır. Ve lezzeti ise daha güzeldir. Bu küçük kuşların yumurtaları vitamin bombası olarak bilinir ve bazı hastalıkların tedavisi için ise doktorlar tarafından tavsiye edilir.
Günümüzde bıldırcın yumurtası marketlerde kolayca bulunmaktadır. Ve tüketimi çocuklar ve yetişkinler için tavsiye edilir. Bıldırcın yumurtasının son zamanlarda tüketimi artmaya başlamıştır ve Birçok kişi bu kuşların yetiştiriciliği ile para kazanmaktadır.
Bu yazıda bıldırcın yetiştiriciliği sektöründe yumurta üretimi artırma yolları, bakımı ve beslenmesi hakkında önemli bilgiler paylaşılmaktadır.
Bıldırcın ne zaman yumurtlamaya başlar ?
Bıldırcınların gelişme hızı diğer kümes hayvanlarına göre yüksektir. Yani 42 gün sonra yumurtlamaya başlarlar. Halbuki tavuklar genel olarak 5-6 ay sonra yumurtlamaya başlarlar.
Bıldırcınların olgunluk yaşı :
Bıldırcınların cinsel olgunluğu ise yumurtlama yaşından bir hafta sonra başlar, yani yaklaşık 50 gün sonra cinsel olgunluğa varırlar. Bu yaştan sonra çiftleşme ve üremeleri mümkündür. Ve yumurtalarını kuluçkalık olarak kullanmanız mümkündür.
Bıldırcın kuluçka süresi 18 gündür. Eğer bıldırcın yumurtalarından kuluçka yapmak isterseniz, 1-2 hafta daha fazla beklemeniz gerekmektedir. Çünkü kuşların cinsel olgunluk yaşlarından biraz geçmesi daha kaliteli yumurtalar üretmesine neden olur.
Yeni doğan yumurtaların döl kalitesi düşük olur. Yani kuluçka yapımında çıkım randımanı düşük olacaktır.
Bıldırcın kaç yumurta yapar ?
Bıldırcınların farklı ırkları vardır ve yumurta sayısı ise ırka göre değişir. Ama bazı hibrit ırklar ise sadece ticari amaçlar için yetiştirilmektedir. Japon bıldırcınları en çok tercih edilen bıldırcın ırkıdır. Bu ırkın yumurtlama oranı ise daha fazladır.
Bıldırcın kaç yumurta yapar ?
Japon bıldırcını yılda 200-300 adet yumurta yapabilir. Ve eğer ortalama olarak hesaplamak istersek ideal koşullarda yıllık 250 adet yumurta yapması mümkündür.
Bıldırcınların 70 günlük yaşlarında en yüksek yumurtlama performansına gelirler. Yani bu yaşta her 10 adet bıldırcından, günlük 8 tanesi yumurta yapacaktır. Ama bir kaç ay sonra yumurtlama oranı düşmeye başlar.
Bıldırcınların yumurtlama oranının erkek ırkı ile ilgisi var mı ?
Dişi bıldırcınlar erkek olmadan yumurta yapabilirler ve erkekler sadece kuluçkalık yumurta üretimi için gereklidir. Yani kısacası dişilerin yumurtlama performansı erkek cinsi ile ilgisi yoktur.
Bıldırcın yumurta üretimi nasıl artar ?
Bıldırcınların yumurtlamasının ideal seviyede olması bazı faktörlere bağlıdır. Kümesin bakımı, yem kalitesi, bıldırcınların yaşı, ve ışık süresi yumurtlamasında etkili olan faktörlerdir. Ticari olarak bıldırcın yetiştiriciliği yapmak isterseniz, kuşlar için ideal koşulları temin edebilirsiniz.
Bıldırcınlardan yüksek yumurtlama randımanı elde etmek için ilk baştan standart koşulları sağlayarak başlamanız gerekir.
Bıldırcın civcivleri satın alarak başlayınız !
Bıldırcınların yaşını tahmin etmek zor iştir, bu yüzden eğer yetişkin bıldırcınlar satın alırsanız yaşlarının fazla olması yumurta üretiminin düşük olmasına neden olabilir. Bu yüzden döllü yumurtalar satın alarak kuluçka yapmanız veya günlük civcivler satın almanız tavsiye edilmektedir.
Doğal olarak günlük civcivlerin bakımı ve beslemenin zorlukları vardır, ama yetiştiriciliğe başlamak için en mantıklı yol, suni kuluçka yapımı veya günlük civcivlerin satın alınmasıdır.
Kendi sürünüzü oluşturduktan sonra, bir adet kuluçka makinesi satın alarak devamlı bir şekilde civcivler üretip ve sürüyü büyüte bilirsiniz. Bu yöntem ile üretim masraflarınız daha düşük olacaktır.
günlük civcivlerin bakımı son derece önemli ve dikkat gerektiren bir iştir. özelliklede çevre sıcaklığı yetişkin kuşlardan farklıdır. Civciler için gerekli sıcaklık ne kadar ? başlığı ile paylaşılan makalemizde önemli bilgiler yer almaktadır.
Sürünün yenilenmesi :
Yumurtlama piki bittikten sonra sürünü yenilemeniz ve daha genç bıldırcınları yaşlıların yerine koymanız gerekir. Yani bir bıldırcın 8 aya kadar performansını koruyabilir ve bu süreden sonra yaşlı bıldırcınların beslenmesi ekonomik olarak mantıklı değildir.
Bıldırcınların beslenme kalitesi :
Bıldırcın yumurta üretiminde etkili olan faktörlerden birisi, yem kalitesi ve ihtiyacı olan besin değerlerinin temin edilmesidir. Eğer bıldırcınların yem kalitesi düşük olursa, yumurtlama yaşına gelmelerine rağmen yumurta yapamazlar.
Bıldırcınların yetişkinlikten önce ve sonrası yemi farklıdır. Ve kesinlikle yemlerini ani olarak değişmeyiniz. Ayrıca yumurtacı bıldırcınların yeminde kalsiyum ve protein oranı önemlidir. Yumurtlamaya başlamadan kaç gün öncesi yumurtalık bıldırcın yemi verilmesi gerekir. Yumurtalık bıldırcınların yemlerinde protein oranı düşük olur ve mineral oranı özelliklede kalsiyum daha yüksek olur.
Yumurtacı bıldırcınlar, günlük 30 gram yem tüketirler, ama uzmanların tavsiyesi 30 gramdan biraz fazla yem her gün için düşünmenizdir. Böylece kaliteli yumurtalar elde edebilirsiniz.
Unutmayınız normalden fazla yem verilmesi kuşların kilo almasına ve aynı zamanda yumurtlama oranının düşük olmasına yol açar.
Bıldırcın yumurtlamasında kalsiyum oranı etkisi :
Bıldırcın yavruları hızlı büyürler. Bu yüzden 21 güne kadar yem rasyonlarında %25 -28 oranında protein olması gerekir. Ama olgunluk yaşlarında yemlerinde protein oranı %20 ye düşürülmesi gerekir.
Ayrıca günlük yem rasyonunda %2.5 oranında kalsiyum olması gerekir. Kalsiyum yumurtlama oranında etkili olan en önemli mineral maddedir. Ama %2.8 den fazla olması ise yumurta üretiminin düşük olmasına neden olur. Bu yüzden besinlerin kontrollu olarak temin edilmesi gerekmektedir.
Bıldırcınlarda stres ve korku :
Bıldırcınlarda stres ve korku yumurta üretiminin kesilmesi veya düşük olmasına neden olur. Bıldırcınlar doğaları gereği korkak kuşlardır. Çünkü doğa da sürekli çevre tehlikelerine karşı hazır olmaları gerekir.
Sıcaklığın yükselmesi, kümes çalışanlarının ani hareket etmesi veya yüksek ses ile konuşması bıldırcınlarda strese neden olur. Ayrıca yer değişimi ise bu kuşlarda strese neden olabilir. Bu yüzden kümeste bu konuları dikkate almanız gerekmektedir.
Bıldırcınlara belirli saatlerde yem vermeniz gerekir ve kesinlikle yem saatlerini değiştirmeyiniz. Bu kuşlara günde 3-4 kez yem vermeniz gerekir. Her öğünün saatinin sabit olması gerekir. Eğer yem saatinde gecikme olursa bıldırcınların strese girmesine neden olur.
Kafeslerin veya salonun bakımı ve temizliği :
Bıldırcınların dışkısı aşırı koku yapar, bu yüzden daha fazla amonyak gazı üretilir. Amonyak gazının kokusu son derece rahatsız edicidir, ve bıldırcınlarda solunum hastalıklarına ve nefes darlığına neden olur. Bu sorunlar ile birlikte stres ise ortaya çıkabilir.
Bıldırcın kümeslerinde günlük olarak temizlik yapılması gerekmektedir. Aksi halde kuşların boğulmasına bile neden olabilir.
Kümeste standart sistemler ve mekanizmalar kullanılması :
Bıldırcın yetiştiriciliği salonlarında standart malzemeler kullanılması gerekir. Kafeslerin standart ve otomatik olması tavsiye edilmektedir. Salonda ısıtma sistemi ve havalandırma sistemi olması gerekir. Özelliklede kafeslere dikkat etmeniz gerekir.
Kafeslerin eğiminin standart olması son derece önemlidir. Aksi halde bıldırcınların ayaklarının yorulmasına ve yumurtlama randımanının düşük olmasına neden olur.
Kafeslerin genişliği ve yüksekliğinin standart olması ve tüm salonda hava dolaşımının aynı seviyede olması gerekmektedir.
Kanibalizm hastalığı :
Bıldırcınlar son derece aktif kuşlardır. Ve bazen aralarında kavgalar olabilir. Genel olarak bıldırcınların arasında yem ve alan yüzünden kavga olabilir. Bu yüzden gagaları ile birbirlerine saldırmaları mümkündür.
Bu saldırmalar nedeni ile kanibalizm gibi davranışsal hastalıklar ortaya çıkabilir. Yemlik ve sulukların sayısı ise önlem almak için önemlidir. Kanibalizm hastalığı sürüde yumurtlama performansının düşük olmasına neden olabilir.
Bıldırcınlara aşı yapılması :
Bazı viral veya enfeksiyonel hastalıklar bıldırcınların yumurtlama performansının düşük olması veya hatta tamamen kesilmesine yol açar.
Bu yüzden hastalıklara karşı alınması gereken en iyi önlem aşı yapılmasıdır. Aşının zamanında yapılmaması etkisiz olmasına neden olur. Ve hastalıkların tüm kümese yayılması ile birlikte yumurta üretimi ise düşük olur. Bu tür durumlarda hasta olan kuşların karantinaya alınması gerekmektedir.
Bıldırcın kümesinde ışık programı :
Işık süresi tüm kümes hayvanlarının yumurta veriminde önemli bir faktördür. İlkbahar ve yaz mevsiminde gündüzler güneş ışığı yeterli olmaktadır. Ama sonbahar ve kış mevsiminde suni olarak bıldırcınlar için ışık temin etmeniz gerekir.
Bu konuda uzman bir veterinerden veya yetiştiriciden destek almanız gerekmektedir. Gün boyunca bu kuşlar için 13-16 saat ışık temin edilmesi gerekmektedir.
Son söz :
Bıldırcın yetiştiriciliği genel olarak yumurta üretimi için yapılır, ve yumurta üretiminin artması çiftlik için fazla kar demektir. Bu yazıda bıldırcın yumurtlama performansının artması ile ilgili dikkate alınması gereken faktörler paylaşılmıştır.